Videók | 2020

A közösségi televízió tudósításai rendezvényeinkről 2020-ban

2020.01.14. | UFo – Nyitott rezervátum

UFo – Nyitott rezervátum | Víg Mihály

Az Agora és az Új Forrás folyóirat közös irodalmi-zenei estjén, az „UFo – Nyitott rezervátumban” Csendes Toll Víg Mihály zeneszerző gitárművészt látta vendégül. A beszélgetést ezúttal teljes egészében a dalok pótolták: Ady Endrét, Bereményi Gézát és Cseh Tamást szólaltatta meg a Balaton zenekar alapítója. A belső monológok – gondolva itt az alkotókéra, a szerzőére és a közönségére – így nem akármilyen párbeszédet indukáltak.Az alkotásokat újraértelmezni – legyen szó bármely’ műfajról – csak úgy szabad, ha azokhoz a feldolgozás hozzátesz. Nehéz feladat, mert úgy kell nyomot hagyni egy már kész művön, hogy az autentikus legyen, anélkül, hogy csorbítaná vagy – még inkább – torzítaná az eredeti alkotást.Víg Mihály a saját szerzői – és előadói – kontextusába pontosan így tudja belehelyezni a mások által létrehozott szövegvilágot.S bár a program után igen deprimált állapotban lehetett kitámolyogni a rezervátumból, a pozitív sokk még több beszélgetést – vagy sokkal inkább – eszmecserét indított. S hatott. Erőteljesen hatott.

Közzétette: A Vértes Agorája – 2020. január 16., csütörtök

2020.01.13. | Magyar Filmnapok I.

Magyar Filmnapok I. | Valan – Az angyalok völgye

A Valan – Az angyalok völgye című film vetítésével kezdődött az Agora új mozis sorozata, a Magyar Filmnapok.Az Erdélyben játszódó történet nagyon sokrétű. Ám a rétegeket egyesével lehántva, végül az ember, az emberi lélek marad. A nehéz élethelyzetekből – mint a kilátástalanság, a szegénység, a kiszolgáltatottság vagy éppen a személyes tragédiák – mindenki másként menekül: a legtöbben fizikálisan el a hanyatlásra ítélt helyről, mások az alkohol bódító ködébe, megint mások a bestiális kegyetlenkedésbe, de előfordul az is, hogy a mentális betegségbe. Szerencsére akad olyan is, aki megőrzi emberi arcát, sőt hőssé válik.Mindezt egy lassú folyású, ám annál feszültebben vezetett történeten keresztül láttatják az alkotók. A néző egyszercsak azt veszi észre, hogy ökölbe szorult talppal várja a végkifejletet, s átmenetileg minden más gondolata törlődik. Ha ez nem lenne elég, a film képi világa is rendkívüli. A madártávlatból készült megkapóan szép felvételek éles ellentétben állnak a közeliekkel: mintha a mennyországból a pokolba kerülnénk.A film megtekintése érzékeny lelkűeknek csak saját felelősségre ajánlott. Lehetséges mellékhatása akár egy jó könyvé: még napokig foglalkoztatja az embert, s nehezen szabadul tőle.A sorozat folytatásában – január 20-án – az Apró mesék című romantikus történelmi thrillert vetítjük.

Közzétette: A Vértes Agorája – 2020. január 15., szerda

2020.01.12. | Boban Marković Orkestar

2020.01.04. | Szerencsehozó családi délután

Szerencsehozó családi délután

Igazán szerencsésnek mondhatta magát mindenki, aki részt vett A Vértes Agorája idei első családi napján. Csupa szórakoztató és mókás dologba vethették bele magukat kicsik és nagyok, gyerekek és szüleik.Az ünnepek után bizonnyal jó kimozdulni otthonról, s erre most a Szerencsehozó családi délután volt a legjobb alkalom. Mesesarok, kvízek, jósda, óriás társasjáték, ír sztepp tánc, kívánságfa és kézműves sarok várta az érdeklődőket.Öröm volt végignézni az elmélyülten játszó és alkotó gyerekek sokaságán, olvasni kedves – és időnként vicces – kívánságaikat. A jelmezverseny is többek fantáziáját mozgatta meg: csodaszép tündérek, kedves koboldok és aranyos mesefigurák lepték el az Agorát, mosolyra fakasztva mindenkit, aki csak látta őket.

Közzétette: A Vértes Agorája – 2020. január 7., kedd

2020.01.01. | Újévi koncert

Újévi koncert | 2020 Tatabánya

A 2020-as esztendő is a hagyománnyá nemesedett eseménnyel – Tatabánya Város Fúvószenekara koncertjével – vette kezdetét az Agorában. A város közkedvelt művészeti közösségének jelenlétét az állandóság, műsoraikat a változatosság jellemzi. A zenei program előtt Tatabánya polgármestere, Szücsné Posztovics Ilona mondta el köszöntőjét, amelyben a közös gondolkodás, az építő együttműködés mellett legfontosabb jókívánságként az igazán megélt pillanatokat említette.Ahogy ilyenkor mindig, most is sor került az „Év zenésze” díj átadására: az elismerést ezúttal Vörös Eszter érdemelte ki. A zenekar mellett évről évre vendégművészek is színpadra lépnek: 2020-ban a Népház Show Formációs Tánc Egyesület színesítette a műsort.Tekintettel arra, hogy a program iránt évek óta óriási az érdeklődés, idén először ráadással várjuk a közönséget, hogy mindenki átélhesse a vágyott koncertélményt: http://avertesagoraja.hu/uj-evi-koncert-2020/

Közzétette: A Vértes Agorája – 2020. január 2., csütörtök