Birtokba veheti a közönség a tatabányai vasalt mászóutat

Birtokba veheti a közönség a tatabányai vasalt mászóutat

Nagy várakozás előzte meg a tatabányai via ferrata átadását, amire a mászás szerelmeseinek nagy örömére 2015. május 1-jén sor került. A Turul madár alatt, a Kő-hegyen Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere és Kovács Tamás, a pályát kiépítő csapat vezetője adta át a mászóutat a nagyközönségnek.

 

 

A város első embere elmondta, a tatabányai via ferrata fejlesztési lehetőségként először 2012-ben jelent meg a Tatabánya Pont Rendezvényszervező és Turisztikai Iroda által készített turisztikai fejlesztési javaslatban. Később az Agora Nonprofit Kft. kapta a megbízást a projekt lebonyolítására. 2014 nyarának végén kezdődött meg a munka. A tesztmászások decembertől folyamatosan zajlottak, és a tapasztalatoknak megfelelően korrigálták az útvonalakat. Az üzemeltetésre vonatkozóan hármas szerződést írt alá korábban a Vértesi Erdő Zrt., az Agora Nonprofit Kft. és a Vértes Alpintechnika Kft. között.

 

A polgármester hozzátette, a pálya 2015 márciusára készült el, ezután már csak a táblák és kamerák elhelyezésével kapcsolatos engedélyekre kellett várni. Ezek elkészültével – ahogy Schmidt Csaba fogalmazott – ez a beruházás is hozzájárulhat ahhoz, hogy többen látogassanak el a városba, a Turul emlékműhöz.

 

Kovács Tamás elmondta: jelenleg 5, zöldhatósági engedéllyel rendelkező szervezet van az országban. Az ő regisztrációjukkal bárki mászhat, azonban fontos, hogy ha saját felszereléssel is érkezik valaki, vegye fel a kapcsolatot valamelyik szervezettel, vagy az üzemeltető Alpintechnika Kft.-vel, akik biztosítják számukra az egész évre szóló mászási jogosultságot. A tőlük szettet bérlők automatikusan megkapják azt.

 

 

Kovács Tamás hozzátette: az utak egész évben látogathatóak, különböző nehézségi fokozatok közül lehet választani, így mindenki megtalálja a kedvének és tudásának megfelelőt. A tatabányai via ferrata használata ingyenes, azonban felszerelés nélkül senki sem mászhat a kiépített útvonalakon. Ilyen felszerelést vásárolni vagy bérelni lehet, például az üzemeltetőtől, illetve érdemes kiváltani a „Vasaltutak” kártyát.  

 

Felszerelés bérlés a helyszínen lehetséges, túravezetés és oktatás szintén, előtte egyeztetés szükséges: Kovács Tamás – 3620/421-9945 és vasaltutak@gmail.com.

 

Részletek: www.viaferrata-tatabanya.hu

 

 

 HASZNOS TANÁCSOK A MÁSZÁSHOZ 

 

 A TV2 BESZÁMOLÓJA