Évindító szakmai találkozó, térségi kulturális szakemberekkel

Évindító szakmai találkozó, térségi kulturális szakemberekkel

2017. január 27-én került sor A Vértes Agorájában a Tatabányai Kistérség kulturális szakemberei találkozójára, amelyen részt vett az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Kft. megyei irodavezetője, a tatabányai Új Nemzedék Közösségi Tér ifjúságszakmai koordinátora, valamint a ’Cselekvő Közösségek’ szakmai program újonnan kinevezett megyei koordinátora is.

A program bevezetéseként Salamon Hugó, A Vértes Agorája szakmai igazgatója ismertette a személyi változásokat: A Vértes Agorája térségi szakmai munkáját megalapozó – s jelenleg az Új Nemzedék Közösségi Teret vezető – Cserteg István munkáját Matkovics Lea veszi át, segítve az Agora ifjúsági és tehetségtámogató munkáját is.

Fehér Péter térségi munkatárs összefoglalta az elmúlt év számszaki adatait, rámutatva, hogy 2016-ban a 90 térségi aktivitásban több, mint 22.000 látogató vett részt. A legtöbb résztvevőt a közösségi programok, mint a Térségi Tehetségválasztó, a Betlehemi Békeláng átadó ünnepségek, és a szakrális túrák vonzották, de sokan látogatták a Krajcsirovits Henrik emlékkiállításokat, a ’120 megyében forgatott film’ bemutatóit, vagy a ’Zárt kapuk, nyitott ablakok’ pályázat résztvevői számára szervezett fotókiállításokat.

A térségen túlmutató programok között érdemes kiemelni A Vértes Agorája által kezdeményezett, a Nemzeti Művelődési Intézettel közösen koordinált ’Útmenti keresztek gyűjtése’ projektet, amelyben 37 megyei település közel kétszáz keresztje került felmérésre, a helyben lakók segítségével. Ez a munka folytatódik a jövőben is, a projekt anyaga a Megyei Értéktár listájára és honlapjára is felkerül.

Ezt követően A Vértes Agorája és a kistérség településeinek idei együttműködési lehetőségei kerültek bemutatásra.  Megrendezésre kerül Tarjánban a Hagyományok Napja, idén is lesz Pünkösdi és 1Úton zarándoklat, lesznek kerékpáros és gyalogos túrák, Szenior amatőr sakkverseny, Térségi Tehetségválasztó, Betlehemi Békeláng átadó ünnepségek, fotópályázat, élménybeszámolók, közösségi programok és térségi fejlesztő programunk, a Jövőkép Műhely.

Zárásként a jelenlévő szakemberek megállapodtak az eddigi partneri együttműködés folytatásában.

Lejegyezte: Fehér Péter