Kollégánk, Pákai Ernő kapta idén a Tatabánya Kultúrájáért díjat

Kollégánk, Pákai Ernő kapta idén a Tatabánya Kultúrájáért díjat

Kollégánk, Pákai Ernő, a Kertvárosi Bányász Művelődési Otthon vezetője kapta idén a Tatabánya Kultúrájáért díjat.

Gratulálunk, Ernő!

Pákai Ernő 1991 óta szervezőként, 2009 óta vezetőként irányítja, menedzseli a Kertvárosi Bányász Művelődési Otthont. Kultúrával való szoros, meghatározó kapcsolata ennél korábbi: több mint huszonöt éve dolgozik a közművelődés területén.

Kezdeményezése révén filmklubok és a mozi-kultúrát terjesztő filmes programok indultak el, először Kertvárosban, majd 2013 óta A Vértes Agorájában is. A vetítések állandó és szépszámú közönsége bizonyított, mint a közművelődés új formája. Az igényes játékfilmeket felvonultató programsorozatok kötetlenségükkel a szórakozás, a kikapcsolódás mellett lehetőséget teremtenek spontán közösségi együttlétekre. A filmek művészeti értéke, tartalma, a közös élmény társadalmi párbeszédekre indít és segíti a műfaj iránt érdeklődők szervezett összejöveteleit.

Kitűnő kommunikációs képességét a tatabányai Radír Rádió szerkesztő-műsorvezetőjeként kamatoztatta tizenöt éven keresztül, emellett rendszeresen vállal moderátori szerepet a városi ünnepségeken, kulturális programokon, jeles eseményeken.

Társadalmi szerepvállalásként a Lángos Józsa Sakk Egyesület elnöke, civil közösségi vezetőként támogatja a fiatal sakk tehetségeket, a gyerek közösségeket.

Pákai Ernő a művelődési ház szakmai vezetőjeként sokoldalú szervező, vezető, tevékenységével szolgálja a városrész közösségeit, a bányász szakmakultúra hagyományainak továbbélését, munkájának középpontjában a közösség- és közönségszolgálat, a kulturális értékközvetítés és értékteremtés áll. Munkája során tiszteletben tartja a településrész identitását, és értékeit, mindezek mellett új hagyományokat kezdeményez és teremt. Kezdeményezője a város egyik legnépszerűbb gasztronómiai rendezvényének: a Lecsó Fesztiválnak. Vezetése alatt a városrészi művelődési ház élen jár az önszerveződő közösségek és civil szervezetek befogadásában, programjaik támogatásában. Teret ad a szórakozásnak és a szabadidő hasznos és igényes eltöltésének. Munkájának köszönhetően Kertváros lakóinak életminősége évről évre javul, a kikapcsolódás, a közösségi együttlétek lehetőségeinek száma gyarapszik.