Az emberi teljesítmény és a dopping összefüggései

Az emberi teljesítmény és a dopping összefüggései

Lehet-e komoly nemzetközi sporteredményt elérni doppingolás nélkül?
És ha igen, hogyan?

A Tatabányai Sport Club felkérésére e kényes és fontos – a sportolókat első kézből érintő, érdekfeszítő – témáról tartott előadást Dr. Bakanek György doppingszakértő, teljesítmény menedzser, a magyar birkózóválogatott keretorvosa A Vértes Agorájában.

A válasz messze nem nyilvánvaló, annak ellenére sem, hogy az előadó kendőzetlen őszinteséggel állította, hogy kiemelkedő eredményt elérni teljesítményfokozás nélkül egész egyszerűen antagonisztikus ellentét, amit csak súlyosbít a sportban rejlő hatalmas üzlet.

Azonban korántsem mindegy, hogy a teljesítményfokozás tiltott szerekkel történik-e, megsértve a sportban is oly’ fontos esélyegyenlőséget vagy tudományos alapokon nyugvó módszerekkel kiiktatva a teljesítményrontó tényezőket.

A kiválóan felépített előadás, amelyen elsősorban sportolók vettek részt, mindenki számára érdekes és hasznos volt. A sokat látott és tapasztalt szakértő elsőként – a józan ember számára szinte felfoghatatlan – trükkökről mesélt, amellyel a WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) ellenőreit játsszák ki a tiltott szerekkel élő sportolók.

Ezt követően a teljesítményt nagyban rontó tényezők megszüntetéséről kaptak a jelenlévők könnyen befogadható információkat, tanácsokat. Ezekkel, a mindennapi életben bárki által teljesíthető – kis tudatosságot, kevés odafigyelést, s némi önfegyelmet igénylő – életmódbeli változtatásokkal hosszú távon jobb életminőséget, komfortosabb hétköznapokat és nagyobb teljesítményt lehet elérni.

Végezetül utalt arra, hogy a magyar sportolók olimpiai eredményei a népességszámhoz viszonyítva, a legfényesebb bizonyíték arra, hogy létezik tiszta teljesítmény, s van olyan sportoló, aki a himnuszt hallva könnyű szívvel állhat a dobogó legfelső fokán.

20180216_01