bEUnique – United in Diversity – Nemzetközi ifjúsági csereprogram – Åmål

bEUnique – United in Diversity – Nemzetközi ifjúsági csereprogram – Åmål

A fiatalok európai identitásának erősítése, aktív állampolgárrá válásának támogatása – nemzeti és uniós szinten –, és az uniót érintő aktuális problémákról folytatott racionális párbeszéd létrejötte a célja annak a csereprogramnak, amelyben tatabányai és térségbeli fiatalokat mentorként támogat A Vértes Agorája két munkatársa, Monos Kriszta és Szénási Pál.

A program keretében Görögország, Magyarország és Svédország fiatal delegáltjai elsőként a svédországi – annak legnagyobb tava, a Vänern-tó partján fekvő – Åmål-ban találkoztak egymással. Az egyhetes program alatt szemináriumokon, nyilvános vitákon, közösségépítő játékokon vettek részt, olyan komoly témákat járva körbe, mint a kultúra, a migráció, a nacionalizmus, valamint az EU-identitás, s megfogalmazva közben, mit jelent számukra a demokrácia és a szolidaritás. Workshop keretében pedig gyakorlati iránymutatást kaptak ahhoz, miként indítsanak el egy vállalkozást.

Emellett belekóstolhattak a svéd kultúrába és gasztronómiába, kirándulásokat tettek, múzeumot látogattak, kreatív időtöltés gyanánt pedig – legálisan! – graffitizhettek is. S persze – fiatalokhoz méltón – jókat buliztak: kölcsönösen megtanították egymást a görög sirtakira, a svéd slängpolska-ra és a magyar csárdásra, s még egy közös gitárest is belefért a hét programjai közé.

A csereprogram következő állomása Tatabánya lesz.

[Not a valid template]