Környén is interkulturális program színesítette a nyári tábort

Környén is interkulturális program színesítette a nyári tábort

A Vértes Agorája térségi munkájában tavaly új színfoltként jelent meg a térségi települések nyári táboraiba szervezett interkulturális program. A pozitív fogadtatás folytatásra ösztönzött minket.

A szomori programhoz hasonlóan munkatársaink (Szénási Pál és Monos Krisztina) Környére is az Agora két új EVS  önkéntesével, Bruna Brati-val (Albánia) és Tatev Martirosyan-nal (Örményország) látogattak el.

A bemutatkozást – vetített térkép segítségével – egy kis földrajz követte: Albánia és Örményország elhelyezkedését, Magyarországtól való távolságát mutatták meg önkénteseink, majd meséltek hazájuk szokásairól. A hagyományos albán tánc itt sem maradt el, amire válaszul a környei gyerekek büszkén mutatták be a magyar csárdást.

Kézműves foglalkozásként elkészítették az ismert albán szimbólumot, a kétfejű sast, az örmény népviseletet pedig puzzle art játékként tette érdekesebbé Tatev és Bruna.

A táborban résztvevő gyerekek a foglalkozás végére annyira megnyíltak, hogy segítség nélkül kommunikáltak a külföldi önkéntesekkel, s büszkén mutogatták nekik a ‘fociskártya’ gyűjteményüket, és megajándékozták őket egy-egy saját kezűleg készített hűtőmágnessel is.

20180711-kornye_01