Cselekvő közösségek, aktív közösségi szerepvállalás | Komárom-Esztergom megye

Cselekvő közösségek, aktív közösségi szerepvállalás | Komárom-Esztergom megye

Komárom-Esztergom megye volt az ötödik állomása annak az országos tanulmányút-sorozatnak, amelyet a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. és az Országos Széchényi Könyvtár konzorciuma a „Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás” kiemelt projekt keretében szervezett.

A konvergencia régiók 18 megyéjét (Budapest és Pest megye kivételével) érintő, egyenként háromnapos programokon a házigazda megye kulturális intézményrendszerének jó gyakorlatai bemutatása mellett helyszínlátogatások és szakmai fórumok segítik a hazai kulturális intézmények és civil szervezetek tapasztalatcseréjét.

A tanulmányutak a hazai kulturális jó gyakorlatok, fenntartható tevékenységek megismertetését, a kulturális intézmények közötti kapcsolati háló kialakítását, valamint a szakmai együttműködések megerősítését hivatottak elősegíteni. A rendezvénysorozat kiemelt célkitűzései között szerepel a közösségfejlesztésen, önkéntességen, esélyegyenlőségen, közösségi alapon működő intézményi modellek megismertetése, fenntartható tevékenységek bemutatása.

A Komárom-Esztergom megyei tanulmányút első napján a résztvevők ellátogattak A Vértes Agorájába. Tekintve a program célkitűzéseit, intézményünk megkerülhetetlen – és nagyon jó választás -, hiszen munkánk középpontjában a közösség- és közönségszolgálat, a kulturális értékközvetítés és értékteremtés áll. Korszerű környezetben támogatjuk, menedzseljük az alkotó embereket, s az alkotóműhelyeket céljaik megvalósítása érdekében. Tudásunkat és meglévő tapasztalatainkat örömmel és szívesen osztjuk meg másokkal.

A második napon tartott szakmai konferencián Varga Rita, a művészeti és marketing csoport vezetője tartott prezentációt “A Vértes Agorája jó gyakorlatai” címmel. Pap Tibor, a közösségi csoport vezetője, aki egyúttal a Peron Music Alapítvány elnöke, “Közösségfejlesztés a zene eszközével” címmel tartott rövid szakmai előadást.

 

A tatabányai kistérséghez tartozó Gyermely községet Tóth Ágnes képviselte, aki a faluban működő aktív közösségi életről számolt be a konferencia résztvevőinek.

A programon részt vett Monos Krisztina, A Vértes Agorája közösségfejlesztő és térségi munkatársa, valamint Salamon Hugó szakmai igazgató.