Így lát minket egy Tatabányán élő albán lány

Így lát minket egy Tatabányán élő albán lány

Szénási Szimonetta írását teljes egészében a www.kemma.hu-ról vettük át.

Brunilda Brati májusban érkezett Tatabányára, hogy önkéntesként színesítse a megyei programokat. Most 10 pontba gyűjtötte, milyennek lát minket, magyarokat és a kultúránkat.

A 23 éves Bruna Albániából jelentkezett Európai Önkéntes Szolgálatra (Erasmus+, korábban EVS), hogy egy évig A Vértes Agorája önkénteseként részt vehessen a megyei kulturális és közösségfejlesztő programokban. Az elmúlt két hónapban angol nyelvű sport-, vagy vidéki táborban működött közre, és szintén angol nyelven társalgási klubbot indított. Emellett már a megye számos településén, például Héregen, Szomódon, Tatán és Naszályon is járt.

Arra kértük, gyűjtse össze, mi az a tíz legmeglepőbb, -kedvesebb vagy -szokatlanabb dolog, amit ezalatt tapasztalt. Íme a tanulságos lista: ilyenek vagyunk mi, egy fiatal albán lány szemével.

  1. A magyarok nagyon barátságosak, nyíltak, és mindent megtesznek azért, hogy az ide érkező jól érezze magát az országukban.
  2. Imádják a konyhát és a húst (a legtöbb ételüknek muszáj húst is tartalmaznia 🙂 ).
  3. És szeretik a paprikát!
  4. Becsben tartják a történelmüket – ahogy ezt a tatai Patara fesztiválon is láthattam.
  5. Magyarország a szobrok országa. Ezzel is kifejezik a történelmük és a múltjuk iránti büszkeségüket.
  6. A magyarok egy kicsit szégyenlősek, ami nekem tetszik, mert én is az vagyok. Emellett nagyon erkölcsösek, amit nagyra tartok bennük.
  7. Értékelik az élet élet apró örömeit. Például jártam egy néptáncfesztiválon, ahol láttam, hogy a résztvevők kortól függetlenül mennyire élvezték magát a táncot. És ezt tapasztalom a mindennapok során is: mindenben megtalálják az örömüket. Ez szerintem csodálatos dolog.
  8. Nagyon örülnek, ha egy külfödi megpróbál magyarul beszélni, és mindent megtesznek, hogy segítsenek neki ebben.
  9. Magyarország bővelkedik fesztiválokban, ahol az emberek szeretnek alkoholt inni, és élvezik egymás társaságát. Rengeteget szórakoznak ilyenkor, miközben senki sem tud kibújni az alól, hogy igyon egy kis pálinkát, tokajit vagy fröccsöt. 🙂
  10. Úgy látom, a vallás nem játszik központi szerepet az emberek életében.

Bruna nem egyedül tölti nálunk az évet: Tatevik Martirosyan Örményországból érkezett mint önkéntes. Tavaly pedig az olasz Eleonora Occhipinti és a szintén örmény Sophie Nersisyan nemcsak 10-es listájukat, de hazájuk karácsonyi szokásait is megosztották olvasóinkkal.

Bruna és Tatev a már fentebb említett angol nyelvű társalgási klubbal segíti a helyieket az angol nyelv gyakorlásában. A csoport minden csütörtökön 17 órakor találkozik A Vértes Agorájában, hogy kötetlen beszélgetéssel gyakorolják az angolt. További részletek az Agora 107-es irodájában kérhető.

Önkéntesen az önkéntesekért: Bruna és Tatev lelkesen tanulja a magyar nyelvet, amiben a cikk szerzője, Szénási Szimonetta segíti őket, szabadidejében. (a szerk.)