A Magyar Filmnapok első vetítésén megtelt az Agora nézőtere

A Magyar Filmnapok első vetítésén megtelt az Agora nézőtere

A Valan – Az angyalok völgye című film vetítésével kezdődött az Agora új mozis sorozata, a Magyar Filmnapok.

Az Erdélyben játszódó történet nagyon sokrétű. Ám a rétegeket egyesével lehántva, végül az ember, az emberi lélek marad. A nehéz élethelyzetekből – mint a kilátástalanság, a szegénység, a kiszolgáltatottság vagy éppen a személyes tragédiák – mindenki másként menekül: a legtöbben fizikálisan el a hanyatlásra ítélt helyről, mások az alkohol bódító ködébe, megint mások a bestiális kegyetlenkedésbe, de előfordul az is, hogy a mentális betegségbe. Szerencsére akad olyan is, aki megőrzi emberi arcát, sőt hőssé válik.

Mindezt egy lassú folyású, ám annál feszültebben vezetett történeten keresztül láttatják az alkotók. A néző egyszercsak azt veszi észre, hogy ökölbe szorult talppal várja a végkifejletet, s átmenetileg minden más gondolata törlődik. Ha ez nem lenne elég, a film képi világa is rendkívüli. A madártávlatból készült megkapóan szép felvételek éles ellentétben állnak a közeliekkel: mintha a mennyországból a pokolba kerülnénk.

A film megtekintése érzékeny lelkűeknek csak saját felelősségre ajánlott. Lehetséges mellékhatása akár egy jó könyvé: még napokig foglalkoztatja az embert, s nehezen szabadul tőle.

A sorozat folytatásában – január 20-án – az Apró mesék című romantikus történelmi thrillert vetítjük.