Tudományos stand up – Mérő László

Tudományos stand up – Mérő László

A Vértes Agorája programkínálatába új elem került: a tudományos stand up. A sort Mérő László matetmatikus, publicista nyitotta Az elvek csapodár természete című előadásával. 

A stand up legfőbb “kelléke” a minisztori. Sok apró, pörgős kis történet a hétköznapok világából, mindennapi bénázásokról, amikben a legtöbb ember magára ismerhet. A műfaj legjobbjai ezeket úgy fűzik fel, hogy szép ívet adjanak ki, s időként még mélyebb tartalom is megvillan a sorok között.

A tudományos stand up ez utóbbit egyenesen megköveteli. Mérő előadása hozta a műfaj sajátosságait: vicces kis történetek, egyes szám első személyben elmesélve, legtöbbjük megesett vagy megeshetett volna bárkivel. Altesti humor is akadt gazdagon. S ha már tudomány: a magyar népdalok erotikus szövegvilága részletezésénél Freud bizonnyal hangosan éljenzett volna. 

Különös és érdekes találkozása volt ez a szórakoztató és az egzakt “műfajnak”. Hogy csak egyetlen példát említsünk: Y.N. Harari izreli történész Homo Deus című, az emberiség lehetséges jövőjét fejtegető – egy átlagos könyvmoly mércéjvel mérve zseniálisan logikus és izgalmas – könyvének említése csupán egy poént készített elő. 

A címben meghatározott témával – az elvekkel és az ő csapodár természetükkel – kapcsolatban azonban nem jutottunk messzire. De ezt talán nem is várta senki, hiszen ez már nem a könnyű műfaj, sőt: cseppet sem szórakoztató dolog. Hiszen a homo sapiens kontra szilárd meggyőződés több könyvtárnyi irodalmat produkált már…

A sorozatban legközelebb Bogdán László Csak egy cigány című előadását hallhatja a közönség.