Az üveghegyen túl a madár se jár…

Az üveghegyen túl a madár se jár…

… merthogy nekirepülve lepotyog előtte.

A Dumaszínház iránti érdeklődés intenzitását jól mutatja, hogy minden újabb előadásukra kétszer is megtelik az Agora nagyterme. Ezúttal a műfaj egyik legrutinosabb képviselője – a Karinthy-gyűrűvel kitüntetett, pályaelhagyó építészmérnök – Kőhalmi Zoltán duplázott Tatabányán.

Kőhalmi azok közé az előadók közé tartozik, akik tartogatnak intellektuális patronokat is, s felmérik, hogy ezek durrannak-e elég nagyot az adott közönség körében. Majd a hatásnak megfelelően folytatják.

Ami valamennyi ’stand up’-osnál jól tetten érhető: az agyuk huzalozása messze eltér az átlagostól. Ennek köszönhetően két vagy több valóságos dologból olyan képtelenséget vegyítenek, amelyen még az is hangosan – kifejezőbb szó híján – röhög, akinek egyébként negyed óránál tovább nem képes fenntartani az érdeklődését ez a fajta szórakoztatás. S ez valóban figyelemre méltó képesség!

A Történjen bármi című duma a történetmesélés köré szövődött: a barlangrajzoktól a magyar népmeséken át Luke Skywalkerig bezárólag számtalan szellemes abszurditás szerzett vidám, önfeledt perceket a közönség soraiban ülőknek.