Fiam, a mi valóságunkban nincs Rómeó és Júlia

Fiam, a mi valóságunkban nincs Rómeó és Júlia

A világ egyik legismertebb konfliktusa a palesztin-izraeli szembenállás, s mint ilyen, gyakorta szerepel a napi hírekben. A kibékíthetetlennek látszó ellentét árnyékában élő embereket azonban óhatatlanul is elfedik a híradásokban használt terminusok: „öngyilkos merénylet, rakétatámadással válaszoltak, kövekkel dobálták, a fegyveresek tüzet nyitottak, a küszöbön álló intifáda” stb. A Nyáresti vetítések közönségének most alkalma nyílt rá, hogy a hétköznapi élet, s az emberek oldaláról tekintsen be ebbe a világba.

A Tel-Avivban minden megtörténhet című film szellemesen, – az intellektuális humor forrásául szolgáló – szimbolikák sokaságát felvonultatva mutatta meg, hogy az ott élő emberek – legyenek palesztinok vagy zsidók – mindennapi problémái, örömei, csalódásai, ambíciói többségében azonosak, sőt a mieinktől sem állnak távol egyáltalán.

Túl azon, hogy a filmnek rendkívül sok rétege volt, külön is üdítőleg hatott, hogy – a teljesen más kultúrkörnek köszönhetően – nehezen volt kiszámítható, mi fog történni, s hogyan ér majd véget. De az eredeti nyelv – a váltakozó arab és héber – is sokat hozzáadott az élményhez.

Az inspirálóan szórakoztató mozi kakukktojása éppen a főszereplő volt. Szinte végig csak sodródott, s elszenvedte a mások – gyakorta ellentétes – akaratából fakadó lehetetlen helyzetek sokaságát. Csupán a végén talált magára, s mutatott fel némi erőt, ám még ekkor sem látszott valódi főhősnek. De talán éppen ez volt az alkotók szándéka (…)

Mozis programjaink – szándékaink szerint – folytatódnak: https://avertesagoraja.hu/blog/tag/filmvetites/

A kép forrása: cirkogejzir.hu