Eredményhirdetés | József Attila XIV. Nemzeti vers-, énekelt vers és prózamondó verseny

Eredményhirdetés | József Attila XIV. Nemzeti vers-, énekelt vers és prózamondó verseny

„Szállj költemény, szólj költemény,
mindenkihez külön-külön…”
(József Attila)

A Vértes Agorája által rendezett József Attila XIV. Nemzeti vers-, énekelt vers és prózamondó verseny döntője rendhagyó módon, a versmondók videófelvételeinek lejátszásával történt Tatabányán, a Földi Imre Sportcsarnok VIP termében, ahol csupán a zsűri vett részt, természetesen a járványügyi szabályok betartásával.

A versmondók felkészülését nehezítette, hogy a felvételek technikai megvalósítására is ügyelniük kellett, a zsűri pedig – az élő versenyhez hasonlóan – egyszer nézte meg a felvételeket.

A korábbi versenyek pezsgő, feszültséggel teli légköre ezúttal hiányzott, elmaradtak a találkozások, az élő versmondás élménye, a közönség visszajelzése. Hiányoztak a versmondók. Ennek ellenére mégis örömteli, hogy a körülmények nem befolyásolták a kedvet. Sokan jelentkeztek, vállalták a nehézségeket, megtanulták a verseket, s azt, hogyan is készítsék el megfelelő módon a felvételeket.

Ez is azt bizonyítja, hogy a költészet él, és éltetik határon innen és túl, hiszen a tatabányai megmérettetésre is jelentkeztek Felvidékről, a Vajdaságból és Németországból is. A korosztály vegyes volt: 15 éves gimnazistától a középkorosztályon át a 73 éves nyugdíjas tanárig.

A zsűri véleménye szerint az élő versmondás is ezt az eredményt hozta volna, amely a pontozás és megbeszélés után a felvételek megtekintése után született. Értő, érzékeny versmondást hallhattunk, láthattunk a felvételekről és sajnáljuk, hogy a visszacsatolás – a zsűri közvetlen értékelő, segítő észrevételei – most nem támogathatták a versmondók további útját.

A résztvevő versmondóknak, díjazottaknak gratulálunk, és köszönjük a magyar költészet éltetését, népszerűsítését.

Köszönjük, hogy jelen voltak Tatabányán versfelvételeikkel, s reméljük, két év múlva visszatérünk a tavaszi költészetnapi találkozóhoz, fogadhatjuk városunk vendégeiként a magyar költészet tolmácsolóit.

A József Attila XIV. Nemzeti vers-, énekelt vers és prózamondó verseny eredménye:

I. helyezést ért el: Bukovsky Dorottya – 16 éves gimnazista – Deáki, Szlovákia
II. helyezést ért el: Varga Ilona – 71 éves nyugdíjas tanárnő – Budapest
III. helyezést ért el: dr. Garai László – 36 éves karmester – Budapest

Különdíjat nyertek:
Balázs Attila– Tata
Baráth Zsófia – Budapest
Kaszás József – Oroszlány
Müller Mátyás – Tát
Strich Lászlóné – Budapest
Szalai Bálint – Szekszárd

A díjazottak és a verseny résztvevői az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Versmondók Egyesülete, a Magyar Írószövetség, a Fiatal Írók Szövetsége, a Szépírók Társasága, a József Attila Megyei és Városi Könyvtár, az Új Forrás és a szervezők – Tatabánya Megyei Jogú Város, Agora Nonprofit Kft. – A Vértes Agorája – könyvutalványait és könyvcsomagját kapják.

Támogatók:
Emberi Erőforrások Minisztériuma | Nemzeti Kulturális Alap | Tatabánya Megyei Jogú Város