Az Agora is csatlakozik a Nemzeti Művelődési Intézet országos, jelképes eseményéhez

Az Agora is csatlakozik a Nemzeti Művelődési Intézet országos, jelképes eseményéhez

Ahogy arról korábban is hírt adtunk, május 17-én kinyit, s ismét várja látogatóit A Vértes Agorája és valamennyi településrészi művelődési ház. A létesítmények látogathatóságával kapcsolatos tudnivalókat összegyűjtöttük, itt érhető el: https://avertesagoraja.hu/latogatoi-kisokos/

Még a nyitást megelőző szombaton az Agora csatlakozik egy országos, jelképes eseményhez, amelyet a Nemzeti Művelődési Intézet kezdeményezett, szervez és koordinál. Ezen a tizennégy magyarországi Agora, valamint közel ezer közművelődési intézmény vesz részt. Az agorákban, a hálózatot bemutató ún. roll-up kiállítás nyílik, s valamennyi helyszínen egyedi kulturális bemutatók és produkciók valósulnak meg. Mindezek előtt felvételről Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára és Závogyán Magdolna az NMI ügyvezetője köszöntője hangzik el felvételről.

A Vértes Agorájában az eseménnyel egyidejűleg megújul az aula fríz: Bodolóczki Linda festőművész munkái díszítik majd a koszorúpárkányt. A programot Weisz Péter és Weiszné Romhányi Krisztina vonós duója zárja:

  • Couperin: Vivement
  • Haydn: Allegretto molto
  • Offenbach: Allegro
  • Bartók: Burleske

A festményeket és a roll-up kiállítást a nyitást követően alkalma lesz látogatóinknak is megtekinteni.

A szombati esemény sajtónyilvános. 10:00 órára várjuk a sajtó képviselőit, emlékeztetve mindenkit, hogy az általános szabályok rájuk is vonatkoznak: az Agorába kizárólag a védettségi igazolvány felmutatásával lehet belépni.

Az Agora és a művelődési házak tehát május 17-étől várják a látogatókat, a szombati szimbolikus esemény pedig a nyitás előszobája lesz, a munkatársak részvételével.

A Nemzeti Művelődési Intézet – a közművelődési szakma szolgáltató és módszertani szervezete – a koronavírus járvány alatt két fontosabb fejlesztéssel támogatta az országos közművelődési hálózatot: létrejött az aszakkor.hu tudásmegosztó online felület, amely a kézműves szakkörök világába vezet be, valamint a jogyarorlaton.hu, amely – ahogy a neve is ígéri – a szakembereket segíti egymás jógyakorlatainak megismerésében.