„… tőlem függnek a dolgok.” | Folytatódtak a rendhagyó irodalmi találkozások

„… tőlem függnek a dolgok.” | Folytatódtak a rendhagyó irodalmi találkozások

A „… tőlem függnek a dolgok.” című sorozat célja, hogy az iskolás korosztályokhoz közelebb vigye a kortárs magyar irodalmat, hogy megmutassa, az olvasás menő, a vers az esszenciális közlés sokszínű – lúdbőrrel és aha-élménnyel mérhető – eszköze. S nem utolsó sorban: az életrajz-magolás helyett az alkotókról szerzett személyes benyomással élvezetesebbé tegye az ismeretszerzést.

A rendhagyó találkozásokat is megakasztotta a világjárvány, bő fél évet kellett várni rájuk, ám ez csak tovább növelte az értéküket.

A sorozatnak ezúttal a felújított Puskin Művelődési Ház adott otthont. Az első látogatók így a Váci Mihály másodikos és a Dózsa György Általános Iskola harmadik osztályos diákjai voltak, akikhez Krusovszky Dénes  József Attila-díjas író, költő látogatott el. A gyerekek a találkozás előtt elolvasták a Mindenhol ott vagyok című verseskötetét, amelyből néhány verset meg is tanultak – s nagy bátorságról téve tanúbizonyságot – el is mondták azokat a szerző jelenlétében. A versélményekből rajzkiállítás is született.

Krusovszky Dénes

A folytatásban a Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém) című könyv szerzője – Dániel András író, grafikus – érkezett Tatabányára, hogy találkozzon az Óvárosi és a József Attila Általános Iskola alsó tagozatos tanulóival. A Kufli sorozatok által is népszerű szerző – vetítéssel illusztrálva – mutatta be a könyv születését: az ötlettől a könyvesbolti árusításig.

Dániel András

Dániel Andrást a tatabányai Sopotnik Zoltán József Attila-díjas író, költő követte, aki a Kodály Zoltán Általános Iskola hatodikosaival találkozott. Fahéjas kert című fordulatos meseregénye bőven adott lehetőséget oldott játékra, s a beszélgetés közben az is kiderült, hányan írnak verset, prózát az osztályból.

Sopotnik Zoltán

Csendes Toll, alias Jász Attila is kilépett a rezervátumból, s ellátogatott a Puskinba. Bölénytakaró című könyve kapcsán a Kossuth Lajos Gazdasági és Humán Technikum irodalomkedvelő tanulói nem csak a szerzőről, hanem az indiánokról – sőt a magyar dunai és bakonyi indiánokról is – sok mindent megtudhattak. A diákok maguk is indián jelekkel az arcukon vettek részt a programon Csendes Toll tiszteletére.

Csendes Toll, alias Jász Attila

A programot a magyar irodalom rocksztárja, Lackfi János zárta, aki nem kevesebbet bizonyított, mint hogy a költészet születéstől a halálig átszövi az életet. A Bánki Donát-Péch Antal Technikum és a Szent Margit Általános Iskola diákjai a találkozóra a Száll a kakukk a fészre című könyv elolvasásával készültek, s igazán humoros előadásban volt osztályrészük. Az általános iskola tanulói meglepetéssel is készültek Lackfi János számára: előadták néhány versét.

Lackfi János