Adatbázis a népművelőkről

Adatbázis a népművelőkről

A közművelődés, a közösségi-kulturális élet szervezése missziós feladat. S mint ilyet, kizárólag mélyen elhivatott emberek végzik. Őket a köznyelv úgy hívja: népművelők. Maga a kifejezés talán nem a legszerencsésebb, már azért sem, mert egyáltalán nem fedi le azt a sokrétű, kreativitást, előre gondolkodást, széles látókört, humánus szemléletet, tárgyi tudást, magasfokú alázatot – és még hosszan sorolhatnánk –, amely ehhez a munkához, mi több a pályán maradáshoz szükséges.

A népművelők úgy vannak hatással generációk sorsára, úgy adnak hozzá rengeteget az egyes emberek életminőségéhez, hogy közben többnyire láthatatlanok maradnak. Most azonban a Magyar Népművelők Egyesülete elindított egy portált, ahol bárki megismerheti a szűkebb pátriájában vagy az országban tevékenykedő népművelőket, s a szakmai életutak tanulmányozásakor szembesülhet azzal is, milyen színes egyéniségek, nagytudású, magasan kvalifikált szakemberek vannak közöttük.

Az épülő adatbázisba Tatabányáról elsőként A Vértes Agorája szakmai munkatársai kerülnek be.

Biztatunk minden a városban és térségében, a közösségi művelődés területén működő szervezetet, intézményt, hogy éljenek a lehetőséggel: jelentessék meg szakmai munkatársaikat!