A tolerancia a párbeszéddel kezdődik

A tolerancia a párbeszéddel kezdődik

A Vértes Agorája új irodalmi sorozata, a Huzat ezúttal Pécsről sodort Tatabányára vendéget: Kiss Tibor Noé újság- és prózaíró személyében olyan színes és különleges egyéniséget ismerhettünk meg, aki – Sopotnik Zoltán kérdései nyomán – keresetlen őszinteséggel beszélt az íróvá válásról, az alkotás folyamatáról, az őt foglalkoztató személyes és társadalmi kérdésekről, problémákról. A transzneműség bár megkerülhetetlen téma volt, valójában csak az ismeretlen dolgokkal szemben táplált előítéletek, a kiközösítés, az önazonosság, illetve a tolerancia kérdéskörének gyújtópontjaként szolgált.

A kirekesztettség érzését több értelemben is megélő író szemszöge, látás- és gondolkodásmódja egészen más fénytörésbe helyezett bizonyos – hétköznapinak és természetesnek hitt – jelenségeket, azt az érzést keltve, mint amikor egy kaleidoszkóp apró mozdítása után teljesen más kép tárul elénk. Vagy amikor a Holt költők társasága című filmben a Robin Williams által megformált tanár arra biztatja a diákjait, hogy álljanak fel a pad tetejére, hogy más szögből is megvizsgálhassák ugyanazt a dolgot. S ez bizony okozott néhány megrendítő felismerést.

Kiss Tibor Noé rendkívül szerény ember, látszólag nincs is tudatában annak, mennyire figyelemre méltó az intellektusa, ami igazán szerethetővé teszi. Erő árad belőle, s körül lengi őt a – minden értelemben vett – szabadság érzése, amihez nyilvánvalóan igen rögös út vezetett, s egyfajta báj, ami tovább táplálja a beszélgetés során kialakult, s egyre növekvő kíváncsiságot. Minden szava megerősíti egy korábbi interjúban megjelent mondatát: “szemtől szemben őszintén beszélni, ez mindenkit lefegyverez”

Eddig három könyve jelent meg: Inkognitó (2010), Aludnod kellene (2014), Beláthatatlan táj (2020). Mindhárom a Magvető Kiadó gondozásában. A Beláthatatlan táj a 2021-es Libri irodalmi díj 10 döntős kötete között szerepelt.

A Huzat október 14-én folytatódik. Vendég: NKS (Nem Közölt Sáv).