Ismét lehet jelentkezni a Tulipános turnékra

Ismét lehet jelentkezni a Tulipános turnékra

Tatabánya egykori Bányatiszti Kaszinója, Óváros emblematikus műemléképülete, a Tulipános Ház újjászületett. A város lakossága szimbolikus időpontban, a Bányásznap hétvégéjén léphettek be először a kapuján, az ún. Tulipános turnék keretében. 

S ez nem más volt, mint egy fiatal város ünnepe: az eltérő kultúrkörből érkezett, más-más identitással rendelkező lakosok generációinak egy irányba ható akarata és szorgalma, s a ma itt élők igénye találkozik a jelképes megnyitón.

Tatabánya legszebb, s 2009-ben műemlékké nyilvánított épülete visszanyerte eredeti formáját.
A város és a térség új, elegáns stílusú, kifinomult turisztikai-közösségi színtereként bálok, üzleti rendezvények, konferenciák és családi események, esküvők méltó helyszíne lesz, növeli Tatabánya turisztikai vonzerejét. Alagsorában helyet kapott egy – országosan is egyedülálló – bányászati témájú interaktív játszóház. Az élményközpont kettős funkciója az ismeretterjesztés és a szórakoztatás: az ide érkezők személyes tapasztalatokon keresztül – a virtuális és a kiterjesztett valóság élményével – ismerkedhetnek meg a bányász szakmakultúrával és Tatabánya történetével.

Üzemeltetője a város és térsége sokoldalú közösségi-közművelődési, kultúra, sport és szabadidő szervező vállalkozása, az Agora Nonprofit Kft.

Épült: 1922-24
Tervező: Toroczkai Wigand Ede
Eredeti funkció:
Bányatiszti kaszinó
Stílus: Magyaros szecesszió (barokkos és klasszicizáló elemekkel)
Műemlékké nyilvánítás éve: 2009
Felújítás időszaka: 2018-2021
Kivitelező: EBH Invest
Üzemeltető:
Agora Nonprofit Kft.
Új funkció:
Turisztikai-közösségi színtér;
kulturális-közösségi inkubátorház;
interaktív településtörténeti játszóház
Megnyitás:
2021. szeptember 4-5.

A Tulipános Ház funkciója, szolgáltatásai

Az Agora célja, hogy a Tulipános Ház – különleges adottságai folytán – helyet, teret, s lehetőséget biztosítson önszerveződő, a minőségi kikapcsolódást, a játékot szervezett, társadalmi formában folytató, klubszerűen működő csoportok számára. Ezen túl különleges produkciók befogadására, kiállítások rendezésére, szabadtéri aktivitások megvalósítására is, kiegészítve ezzel a város meglévő kulturális kínálatát.

Várhatóan az ipari parki cégek, valamint az esküvő- és rendezvényszervezők figyelmének középpontjába kerül, mint a legkényesebb igényeket is kielégítő, elegáns, exkluzív, s korszerű technikával felszerelt rendezvényhelyszín. Üzleti reggelik, extravagáns bemutatók, konferenciák, sajtótájékoztatók, különleges megmérettetések, nemzetközi találkozók – hogy csak néhányat említsünk a lehetőségek közül, amelyekre bizonnyal számottevő lesz az igény.

A létesítményben helyet kapott egy étterem is, amelynek elsődleges célja, hogy a házban megvalósuló eseményeket minőségi módon kiszolgálja.

Történet, előzmények

A Magyar Általános Kőszénbánya (MÁK) Rt. megbízásából az 1920-as évek elején épült Bányatiszti Kaszinó a fejlődés, s vele együtt a városiasodás bizonyítéka, mi több, jelképe volt. Az akkori telep legszínvonalasabb épületeként a bánya elitje, a tisztviselők szórakoztatását szolgálta, egészen az államosításig, 1945-ig. Ezt követően fokozatosan elvesztette egykori funkcióját, s volt pártintézmény, illetve irodaépület. Az igazán hányattatott időszak azonban a rendszerváltást követően kezdődött, amikor – többször is gazdát cserélve – kihasználatlanul, bezárva várta jobb sorsát. Mindez szükségszerűen – de szerencsére nem helyrehozhatatlanul – komoly állagromláshoz vezetett.

2014-ben – a lakossági igényeknek megfelelve – született közgyűlési döntés arról, hogy Tatabánya városa megvásárolja az épületet. A cél az volt, hogy ismét közösségi tulajdonba kerülve, a felújítást követően az itt élők jobb életminőségét szolgája, egyszersmind növelje Tatabánya turisztikai vonzerejét.

Az önkormányzat, amellett, hogy jelentős saját erőt is biztosított, a TOP-6.1.4. Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés c. pályázati konstrukció keretében – nagyobbrészt európai uniós támogatásból – valósította meg a beruházást.

A Tulipános Ház nyilvános bemutatása

December elejéig – a próba üzemmód időszakában – bárki megtekintheti az épületet, mégpedig úgy, ahogy később már nem, vagy csak ritkán lesz rá mód. Az Agora munkatársai az ún. Tulipános turnékon körbevezetik az érdeklődőket az egész épületen, miközben a legfontosabb és legérdekesebb tudnivalókról is mesélnek.

A próbaüzem azt jelenti, hogy a ház szolgáltatásai nem vagy csak részben lesznek elérhetőek.

A Tulipános turnékon csoportonként max. 25 fő vehet részt. Kérjük, regisztráljon!