Az intelligencia, a szépség és a tehetség harmóniája különleges koncertben öltött testet Tatabányán

Az intelligencia, a szépség és a tehetség harmóniája különleges koncertben öltött testet Tatabányán

Október 1-jén ünnepeljük A zene világnapját. Ebből az alkalomból lépett a közönség elé Rákász Gergely koncertorgonista A Vértes Agorája előtti téren. A világ számos színpadán megforduló művész gazdag repertoárjából egy különleges zenei csemegét is hozott: Szüts Apor zeneszerző Rákász Gergely ötlete nyomán – Bach D-moll toccata és fugáját a James Bond filmek ikonikus zenei motívumaival elegyítve – alkotott új zeneművét. Ezzel mintegy érintésnyi közelségbe hozta a barokk mestert a majd’ háromszáz évvel később élőkhöz.

Rákász Gergely koncertjeinek sajátja, hogy a zenei élményt különleges vizuális hatások erősítik. Ezt most a Silver Power erőemelő duó produkciója jelentette, amely egészen – talán nem túlzás ezt a jelzőt használni – varázslatos volt. A férfi és női test szépsége, az emberi teljesítmény határait feszegető gyönyörű mozdulatsorok, s a mindezt különös ragyogással kiemelő ezüstös „kosztüm” lélegzetelállító látványt nyújtott.

A koncert végén – ha még nem lett volna éppen eléggé kényeztetve –, a közönség választhatta ki, hogy barokk “nyalánkságot”, Vivaldit vagy Ravelt szeretne-e hallani. Utóbbi Bolerojára esett a választás. A felvezetőben Rákász Gergely – szintén a tőle megszokott módon – mesélt a zenemű születési körülményeiről, s a szerzőről, mint személyes ismerőséről. Ezt hallva nem meglepő az átütő erejű előadásmód, hiszen a tehetséget felerősíti az intellektus, amely a legmélyebb megismerésre sarkallja őt. Ravel esetében ezt az I. világháború idejéből fennmaradt – a frontól a családjának küldött – levelei jelentették.

Rákász Gergely koncertjének minden eleméből – a zenéből, a látványvilágból és a szavakból – életöröm áradt. A zene világnapján méltóbb eseményt kívánni sem lehet.

Az esti koncertet megelőzően Tatabányán több helyszínen, más-más stílusban csendültek fel dallamok a világnap jegyében, azzal az igénnyel, hogy bárki átérezhesse a zene lélekre gyakorolt – semmi máshoz nem fogható – hatását: a Kodály iskolában élménydobolás a Peron Tehetségközponttal, a Csónakázó-tónál utcazene a Khaly együttessel, az Interspar parkolójában pedig az Árpád Gimnázium Vegyeskara flashmobja.