Ismét összeült az Agora Fórum – Kerekasztal

Ismét összeült az Agora Fórum – Kerekasztal

A Vértes Agorájában szeptemberben megalakult a város kulturális, közművelődési és közösségi szervezeteit tömörítő Agora Fórum – Kerekasztal, amelynek missziója Tatabánya kulturális értékeinek örökítése és gyarapítása. A Kerekasztal első akciója az új – városi szintű, összehangolt – közművelődési-közösségi, kultúraközvetítő irányok megfogalmazása. 

Ennek alapjául a kultúrafogyasztási szokásokat és azok változásait térképeztük fel Tatabányán, figyelembe véve a Covid-19 világjárvány okozta hatásokat is.  Az ezt vizsgáló kérdőíves felmérés lezárult, s a Kerekasztal tagjai egy újabb workshopon ismerhették meg annak összesített, számszerű adatait, s vonhatták le belőle saját maguk számára az első következtetéseket.

A workshopon bevezetésként Salamon Hugó, A Vértes Agorája szakmai igazgatója, a Kerekasztal elnöke rövid áttekintést adott a megalakulás óta eltelt időszak történéseiről, illetve az elvégezett munkáról. Majd Seffer Edina a Rendezvényszervező és térségi csoport vezetője, a program moderátora felelevenítette a közösen létrehozott kérdőív tartalmát, illetve a felmérés körülményeit.

Az egyes munkacsoportok – s bennük a szervezetek – három hívókérdés mentén dolgoztak, s megfogalmazhatták, hogy az első benyomásokon és gyors következtetéseken túl, melyek azok a relációk, amelyek számukra fontosak a továbbiakban, akár szolgáltatásaik jobbítása, akár közönségük és partnereik jobb elérése szempontjából. Ehhez bevezetésként dr. Sigér Dóra, a projekt módszertani tanácsadója adott meg lehetséges támpontokat, s ült be minden egyes munkacsoporthoz, hogy közelebbről is felmérje az igényeket.  

A következő lépés a felmérés adatainak részletes elemzése a most megfogalmazott szempontrendszer alapján. A Kerekasztal szervezetei ezt írásos formában kézhez kapják a közeli jövőben, s a december 8-i záró workshopon egy prezentáció keretében mutatják be, hogy stratégiai tervük miként változik meg az eredmények ismeretében, illetve hogyan hasznosítják azokat a hétköznapokban.