Soha nincs késő szeretni…

Soha nincs késő szeretni…

A Hasadék című magyar film vetítésével folytatódott az Agora mozis sorozata, az Őszi filmnapok.

Az akció-thrilleri elemeket is felmutató dráma egy gyönyörű környezetben – a Máramarosi-havasok hegyei között – játszódó nehéz történetet mesélt el, apa és fia kései egymásra találásáról. A sokrétű alkotás nagyon érzékenyen ábrázolta hogyan válik két „idegen” felnőtt férfi egy családdá a szülőföld, a vér, s nem utolsó sorban az ösztönök hatására. S amellett, hogy a film – különösen annak második fele – kimondottan izgalmas volt, s helyenként lélegzetvisszafojtva lehetett csak figyelni rá, nagyon szép üzenetet hordozott: a törődés és a gyengédség mindig jó időben érkezik, s szeretni – még ha annak a büszkeség, a rossz döntések és az ész gyakran útját állja is – soha nem késő.

A rendezés, a dramaturgia, az operatőri munka és persze a színészi alakítások egyaránt a film erősségei közé sorolhatók, s bonthatatlan egységként egy igazán különleges moziélménnyel ajándékozták meg a közönséget. Azt az értő és szenzitív közönséget, amely – mint az a vetítést követő közönségtalálkozón kiderült – az Agorában megjelent. Krasznahorkai Balázs, a film rendezője és Babai Dénes, az egyik főszereplőt, Simont alakító fiatal tehetség jött el Tatabányára, s válaszolt a közönség – érzékenységről tanúskodó – kérdéseire, s nagyon jó meglátásaira. Ezek – s persze filmes programjaink gazdája, Pákai Ernő kérdései – nyomán a jelenlévők betekintést nyerhettek a forgatás, a szereplőválogatás, s egyáltalán az ötlettől a filmvászonra kerülés pillanatáig tartó munka kulisszatitkaiba. De Babai Dénest is jobban megismerhették, aki lenyűgöző, s fiatal kora ellenére kifejezetten érett alakítást nyújtott, s a személyes benyomás is egy igazán szerethető, vagány fiatalember karakterét rajzolta ki. A közönség soraiból többen is hangot adtak annak a reménynek, hogy számára ez a film egy szép karrier kezdete.

Krasznahorkai Balázs a sok pozitív megnyilvánulást – mint mondta – munícióként viszi magával Tatabányáról. Szervezőként ezt hallani és megélni a legjobb élmények közé sorolható!

A folytatásban november 16-án a Notting Hill-i cukrászda című édesbús gasztrofilmet vetítjük.