Építő és pusztító érzelmek | A Spirál című lélektani dráma zárta az Őszi filmnapokat

Építő és pusztító érzelmek | A Spirál című lélektani dráma zárta az Őszi filmnapokat

A Spirál című magyar lélektani dráma vetítésével ért véget az Agora Őszi filmnapok elnevezésű mozis sorozata.

A lassú folyású történet a sorsszerű ismétlődésről, a birtoklási vágyról, a cselekedeteket vezérlő érzelmek sokszínűségéről, mélységéről, építő és pusztító erejéről mesélt. Különleges képi világa – a természetközeliség, a civilizációtól való majdnem teljes elzártság, az álom és ébrenlét összemosódása – megannyi szép, ám nyomasztó metaforaként és allegóriaként szolgált.

A film erősségei közé tartoztak a megkapó színészi alakítások, az elsőrendű operatőri munka (képes volt például egy nő számára is férfiszemet – szemléletet – kölcsönözni), az erotikus jelenetek természetes volta, s az az eredeti elgondolás, ami a naturális környezetben való ábrázolást az erőteljes érzelmi fókusz szolgálatába állította.

A vetítést közönségtalálkozó követte, amelyen a rendező – a Kolozsvárott élő – Felméri Cecília volt a vendégünk. A közönség amellett, hogy méltatta a különleges, ám cseppet sem könnyű alkotást, számos érdekes kérdést tett fel, amelyek az ötletről, a megvalósítás körülményeiről, a karakterekről, a jövőbeni tervekről, a filmes szakmában nőként való boldogulásról szóltak.

A találkozót követően az alábbi – a közönséget is illető – üzenetet kaptuk Felméri Cecíliától:

Köszönöm szépen a meghívást, az egyik legjobb közönségtalálkozó volt, amin részt vettem, szuper a közönség, ritka, hogy ennyire sokan és sokat kérdezzenek, és ilyen jókat.
A moderálás is nagyon jó volt, szívből gratulálok a filmes programjukhoz, filmesekként nagyon hálásak lehetünk Önöknek, hogy ezeket a találkozókat megszervezik.

Köszönettel, Cecília

Legközelebbi mozis sorozatunk, a Téli filmnapok 2022 januárjában várja Önöket.
Január 10. | Külön falka (magyar dráma)
Január 17. | Szenvedélyes szomszédok (spanyol vígjáték)
Január 24. | Legjobb tudásom szerint (magyar dráma)
Január 31. | Perzsa nyelvleckék (orosz–német–fehérorosz film)
Részletek hamarosan elérhetők honlapukon és Facebook oldalunkon.