Két év után ismét szakmai workshopra gyűltek össze a Tatabányai kistérség kulturális szakemberei

Két év után ismét szakmai workshopra gyűltek össze a Tatabányai kistérség kulturális szakemberei

A Vértes Agorája egyik kiemelt feladata, hogy Tatabánya kistérségében szakmai tanácsadói és szolgáltatási funkciót töltsön be. A Tatabányai Többcélú Kistérségi Társulás tagjaival (Gyermely, Héreg, Környe, Szárliget, Szomor, Tarján, Várgesztes, Vértessomló, Vértesszőlős) való együttműködés célja, hogy segítse a települések közösségi művelődési és kulturális célú együttműködését. Ehhez A Vértes Agorája nyújt szakmai, módszertani, menedzsment támogatást.

Ennek jegyében az Agora – térségi feladatellátásban résztvevő – munkatársai és a tatabányai járásban tevékenykedő kulturális-közművelődési szakemberek rendszeresen találkoznak, s ún. szakmai workshopok keretében egyeztetnek a felmerülő igényekről, a jövőbeni tervekről, a legutóbbi találkozás óta keletkezett tapasztalatokról, újdonságokról.

A világjárvány ezt a munkát is nehezítette. A legutóbbi szakmai workshopra 2019-ben került sor.

Most újra létrejött a térségi találkozó, amelyet az építő párbeszéden kívül a különleges helyszínek és rendhagyó programelemek is jellemeznek. Így most – 2021. december 1-jén – a megújult József Attila Megyei és Városi Könyvtárban tett látogatással kezdődött, s a szintén új életet kezdő Tulipános Házban folytatódott a workshop. A város és térsége – sőt! egész Komárom-Esztergom megye – emblematikus intézményei nem csupán esztétikus épületek, amelyek közgyűjteményi és turisztikai funkciót töltenek be, hanem valódi XXI. századi kulturális szolgáltatók, amelyeket ez alkalommal a térség kulturális területen dolgozó szakemberei is közelebbről megismerhettek, illetve újra felfedezhettek.

A workshop további részében a legutóbbi találkozó óta eltelt időszak – két év! – történéseit, fontosabb mérföldköveit, a rendhagyó helyzetben való helytállás tanulságait beszélték meg a szakamberek, illetve a jövőről, a 2022-es tervekről, az együttműködés lehetséges új irányairól esett szó.

Az Agora részéről az eseményen részt vett Salamon Hugó szakmai igazgató, s a két szakmai csoport vezetője, Seffer Edina és Fatuska Máté, valamint a művészeti csoport új munkatársa, Kovács Ágota Hanna.

A térségi települések közül Gyermelyről Tóth Ágnes, Tarjánból Almási Erzsébet, Vértesszőlősről Németh Ferenc, Héregről Pataki Dóra és Németh Jánosné voltak jelen. A többi település képviselői szakmai véleményükkel és kéréseikkel írásban és telefonon csatlakoznak a közös gondolkodáshoz és a 2022-es együttműködések programjának megalkotásához.

A program a Gerecse Kapujában fejeződött be.

20211201_14