A szeretet erejéről mesélt az adventi RáHangoló

A szeretet erejéről mesélt az adventi RáHangoló

A klasszikus zenei élmények befogadását megalapozni hivatott RáHangoló advent utolsó vasárnapjára különleges előadással készült. Andersen A Hókirálynő című meséjét elevenítette meg az Agorában S. Halász Károly – kimondottan erre az alkalomra írt – csodaszép zeneműve, a kedves árnyjáték, s a mesélő, Tóth Zsóka. Az ősbemutatót nagy várakozás előzte meg, hiszen a formáció egy korábbi produkciója – A kis herceg – már igen magasra tette a lécet, sokakhoz eljutott, s jó emlékeket hagyott. Az előadás végén felhangzó vastaps jelezte a sikert, s hogy a közönségnél most is értő fülekre és szívekre talált a gyerekeknek írt komolyzene. S persze a szeretet erejéről szóló történet is, hiszen – különösen karácsony közeledtével – jólesik a reménység: a legcsikorgóbb télben mezítláb nekiindulni, naiv hittel remélni és tűrni, bármit elviselni, csak megolvadjon az a jégszív. S a mesében ez meg is történik.

Az Agora partnerségben való gondolkodásának – és működésének – minősített példája a RáHangolóval ápolt kapcsolata. Lassan nyolc éve annak, hogy A Vértes Agorája ad otthont az – Ocskai Gabriella által megálmodott – népszerű sorozatnak. A koncerteknek visszatérő közönsége van, s nem csak a gyerekek és szüleik, de a pedagógusok is felfigyeltek rá. Ennek eredményeként – bérletes előadásokon – kisiskolások százai vehetnek részt a korai zenei nevelés e népszerű és játékos programjain.

Az együttműködésnek és a pályázati forrásoknak köszönhetően a bemutatott zeneművek köre az évek során mind szélesebb lett, s – mint a mostani példa mutatja – egyedi produkciók is születtek, születnek.

Az életre kelt gyerekszoba 1. | A Hókirálynő alkotói:

Zeneszerző: S. Halász Károly
Sorozatszerkesztő: Ocskai Gabriella
Látvány: Nagyváradi Szandra
Mesélő: Tóth Zsóka

A produkció létrejött támogatta:
Zeneművészet Kollégiuma