Hal négyesben | Ismét útra kelt a Mobil Színház

Hal négyesben | Ismét útra kelt a Mobil Színház

Az Agora a térségi feladatellátás és együttműködés jegyében folytatta a – Nemzeti Kulturális Alap támogatásával és az Orfeusz Társulat közreműködésével létrejött – Mobil Színház elnevezésű programot. Ennek célja, hogy vidéki helyszínek kis közösségeihez vigye közelebb a színház élményét, illetve a – pályázati forrásnak köszönhetően ingyenesen látogatható – előadásokat azok is élvezhessék, akiknek – egészségügyi vagy financiális okból – nehézséget jelent a színházlátogatás.

2021 decemberében Szomoron és Várgesztesen láthatta a közönség a Hal négyesben című zenés bűnügyi komédiát. A három gazdag vénkisasszony, s az őket úgy a nappaliban, mint a hálószobában szolgáló inasuk alapvetően szomorú – sok-sok gyarlóságot és hiábavalóságot felmutató –, ám komikusan ábrázolt története mindkét helyszínen elnyerte a nézők tetszését.

László Tibor rendező-dramaturg elárulta, hogy az Orfeusz Társulatot számos korábbi – jó hangulatú és emlékű – élmény köti Várgeszteshez, így most is nagy várakozással jöttek a festői szépségű környezetben megbúvó zsákfaluba.

A Mobil Színház előadásai jelentette élményhez a befogadás körülményei is nagyban hozzátettek. Az otthonosan ismerős, emberléptékű terek, a települések lakóit összetartó szinte családias – és főleg feszengésmentes – kohézió olyan miliőt teremtett, amelyre egyetlen nagyszínházi produkció sem képes. A modernkori vándorszínészek – Tóth Zsóka, Magyar Kata, Kaufman Márta és Poroszlay Sándor – pedig aligha találkozhatott melegebb fogadtatással.

Mindkét település – hosszú idő óta regnáló – polgármestere: Rising Károlyné (Várgesztes) és Nagy György (Szomor) fontosnak érezte a programot annyira, hogy jelenlétével is megtisztelte azt.

A kép forrása az Orfeusz Társulat Facebook oldala.

 

Támogató: