A diótörő elmaradhatatlan eleme a karácsonynak

A diótörő elmaradhatatlan eleme a karácsonynak

„A diótörőt” – az orosz romantikus zeneszerző, Csajkovszkij utolsó színpadi művét – 1892-ben mutatták be Szentpétervárott. A közönség körében sikert aratott, ám a kritikusok „nem jósoltak neki nagy jövőt”, sőt, maga Csajkovszkij is attól tartott, hogy a látványos jelmezek és díszletek akadályt jelentettek a zene érzelmi tartalmának átélésében. Ma már tudjuk, hogy a közönség bizonyult jó ítésznek, hiszen a karácsony jóformán elképzelhetetlen a mesebalett nélkül.

Így van ez A Vértes Agorájában is, s jól mutatta a fokozott igényt, hogy a tavalyi kényszerszünet után idén villámgyorsan elfogytak a belépőjegyek, ám ezzel az érdeklődés nem szűnt meg. Ahogy korábban, most is a Silhouette Balett elevenítette meg ezt a romantikus mesét. Szép jelmezek, átéléssel előadott jelenetek, felkészültség és finomság jellemezte az előadást, a vetített háttér pedig segített, hogy a látvány még varázslatosabb, álomszerűbb legyen. És sokadszor is jólesett végignézni, hogy a jó győzedelmeskedik a rossz felett, hogy a legszebb álom is valósággá válhat, s persze Csajkovszkij költészettel teli zenéje felvételről és századszor hallgatva is megunhatatlan.

S miként 1892-ben a cári Mariinszkij Színház, 1927-ben a Magyar Királyi Opera, s azt követően számtalan kisebb és nagyobb teátrum profi és amatőr társulatai, úgy a Silhouette Balett tatabányai és oroszlányi növendékei is hatalmas sikert arattak az Agora színpadán, 2021-ben…