Aki igazán szeret, érzi: van veszíteni valója

Aki igazán szeret, érzi: van veszíteni valója

Nehéz, a szívre minden kockával nagyobb súlyt helyező filmmel indult az Agora aktuális mozis sorozata, a Téli filmnapok. A Külön falka című magyar alkotás egy, a rögvalóságból vett történetet ábrázolt, benne csupa – figyelemre méltó – hús-vér karakterrel, amelyet szuggesztív alakítás keltett életre. Egy, a börtönből éppen kiszabadult férfi és kislánya egymásra találása hol szívmelengető, hol vicces, hol torokszorító pillanatai nem könnyed, de mindenképpen minőségi moziélményt jelentettek.

A két főszereplő elsőre – vagy legalábbis felületesen szemlélve – önsorsrontó, felelőtlen, látszólag nehezen kötődő személy. Egyiküket nyers őszintesége és olykor fékezhetetlen indulata, másikukat – a valóságtól a saját álomvilágba menekülés kényszerének betudható – megrögzött hazudozása sodorja folyton bajba. Mindketten kívülállóként viselkednek, ám a sok durvaság alatt megmutatkozik számos jó tulajdonságuk, s nem utolsó sorban a szeretet, a kötődés iránti igényük és képességük. Apa és lánya már az első pillanattól fogva az erről árulkodó gesztusokkal nyilvánul meg egymás felé, sérült lelkük, hiányos mintáik az érintést, s az érzelmeket kifejező szavakat teljes mértékben nélkülözik. Összetartozásuk mégis nyilvánvaló.

A cselekmény közben számos réteg bontakozik ki a néző előtt: az – önvizsgálatra késztető – lappangó előítélet, a mainstream pedagógia vélt vagy valós hiányosságai, s a legfontosabb: a szeretet jellemformáló volta.

A film befejezése bár szomorúsággal – sőt reménytelenséggel – teli, mégis nagyon szép üzenetet hordoz: a mély szeretet és kötődés együtt jár azzal, hogy az ember megérzi: van veszíteni valója. S a film főhőse ennek hatására olyan döntést hozott, amely a nehezebb, ám az egyenes útra vezetett.

A folytatásban még három hasonlóan igényes alkotással várjuk a közönséget:

2022. január 17., 18:00 h
SZENVEDÉLYES SZOMSZÉDOK | SENTIMENTAL
spanyol vígjáték | eredeti nyelven, magyar felirattal | 82  perc | 2020
2022. január 24., 18:00 h
LEGJOBB TUDOMÁSOM SZERINT
magyar dráma | 123  perc | 2020
A vetítést közönségtalálkozó követi!
2022. január 31., 18:00 h
PERZSA NYELVLECKÉK | PERSIAN LESSONS
orosz-német-fehérorosz dráma
eredeti (francia, német, olasz) nyelven, magyar felirattal | 127  perc | 2020

Az alábbi videóban Pákai Ernő, a sorozat szerkesztője beszél a Téli filmnapokról.

A borítókép forrása: mozinet.hu