AKKU 2022 | Genius loci

AKKU 2022 | Genius loci

A Vértes Agorája új művészeti sorozatot indít AKKU néven.

A program évente, nyílt pályázati rendszerben megvalósuló fotóművészeti tárlat, Tatabányán élő, alkotó, tatabányai származású vagy a városhoz kötődő amatőr és profi fotósok részvételével. Elsődleges célja, hogy a fotósok alkotó közösségének rendszeres kiállítási lehetőséget biztosítson a város új rendezvényközpontjában, a Tulipános Házban. Az első kiállításra a tervek szerint 2022 áprilisában kerül sor.

A programhoz kapcsolódó pályázat címe:

GENIUS LOCI

A „hely szelleme” kifejezéshez általánosságban egy bizonyos földrajzi helyhez fűződő jelentések kapcsolódnak, amelyek igen sokfélék lehetnek. Közös bennük, hogy az ember térhez – privát és közösségi terekhez, lakóhelyhez, vagy akár képzelt világokhoz – való viszonya tükröződik bennük. Érzések, kötődések, emberi kapcsolatok, emlékek, tárgyak, élőlények, élmények – mindezek formálják tereinket.

Pályázatunk tér-kép rajzolásra hívja az alkotókat, amelynek apropója Tatabánya várossá nyilvánításának 75. évfordulója. A cím szándékaink szerint a városra fókuszál, de értelmezhető tágabb kontextusban is.

PÁLYÁZATI FELTÉTELEK

Pályázni az alkotások és a kitöltött nevezési lap egyidejű beküldésével lehet, amely egyben a részvétel feltételeinek elfogadását is jelenti. A nevezési lap ITT érhető el.

A pályázatra a témához kapcsolódó, 3 évnél nem régebben készült, más pályázaton még nem szerepelt képeket várunk. Egy szerző maximum három (3) fotóval nevezhet, amely lehet önálló alkotás, képpár, vagy 3 darabból álló sorozat. A sorozatokat a zsűri megbonthatja.

A beküldött alkotásokat a szervezők által felkért szakmai zsűri bírálja el. A legjobbnak ítélt pályamunka alkotója egy későbbi időpontban önálló kiállításon mutatkozhat be a Tulipános Házban.

A BEKÜLDÉS MÓDJA

 A pályamunkákat zsűrizésre elektronikus formában, az akku@avertesagoraja.hu e-mail címre várjuk, JPEG formátumban, képenként 1-5 megabyte méretben. A fotók fájlneve a következő adatokat tartalmazza ékezetek nélkül írva: a pályázó családi és keresztneve, a kép címe, készítésének évszáma, egymástól alsó aláhúzással elválasztva. (Például: pentek_andras_aluljaro_2020)

Beküldési határidő: 2022. március 31.

A zsűri által kiválasztott képek alkotóit a beküldési határidő lejárta után 15 napon belül, e-mailben értesítjük. A nyertes alkotásokat kiállításra kész állapotban, akasztóval ellátva kérjük eljuttatni A Vértes Agorájába. A képek mérete (kerettel együtt) maximum 80 x 80 cm lehet.

Kapcsolat és információ:
Fatuska Máté | fatuska.mate@avertesagoraja.hu | +36 30 476 7688

SZERZŐI ÉS FELHASZNÁLÁSI JOGOK

A kiállításon bemutatott alkotásokról nyomtatott katalógus készül, a teljes pályázati anyag (minden beküldött alkotás) online formában lesz megtekinthető A Vértes Agorája honlapján.

A pályaművekből nyíló kiállításról készült fotó és videóanyagokat a kiíró saját online felületein (honlap, Facebook, Instagram) szintén publikálhatja.

A publikálás során a kiíró köteles az alkotó nevét és a kép címét feltüntetni. A kiíró vállalja, hogy az eredeti képeken semmiféle változtatást (vágás, színezés, montázsban való felhasználás stb.) nem végez és azokat max. 150 dpi felbontású változatban publikálja.

A pályázó tudomásul veszi, hogy amennyiben személyiségi vagy szerzői jogok vonatkozásában harmadik személynek a képekkel kapcsolatban bármilyen kifogása felmerülne, az ezzel kapcsolatos felelősséget teljes egészében vállalja.

Kapcsolat és információ:
Fatuska Máté | fatuska.mate@avertesagoraja.hu | +36 30 476 7688

A rendezvény  a „TOP-7.1.1-16-H-037-2 Kulturális-művészeti, nemzetiségi és hagyományőrző programok, kezdeményezések, alkotó és befogadó folyamatok a tatabányai helyi közösség fejlesztésének érdekében ” című felhívás – C) Tatabányai kezdeményezésű művészeti és kulturális programok” tevékenységre benyújtott pályázaton elnyert forrásból valósul meg.  A projekt címe: „Művészeti programok a Tulipános Házban”,  azonosító száma: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00673