A Magyar Zene Házában jártunk

A Magyar Zene Házában jártunk

Az Agora csapata szakmai indíttatású látogatást tervezett a Magyar Zene Házába, ám végül várakozáson felüli élményprogramban volt részünk. A frissen megnyitott unikális közösségi-kulturális intézmény építészeti és funkcionális adottságaira, a benne helyet kapó átfogó zenetörténeti kiállításra, illetve a világviszonylatban is ritkaságnak számító hangdómra egyaránt kíváncsiak voltunk.

Ez utóbbi két attrakció szemléletes leírására a hagyományosan használt jelzők – interaktív, élményalapú – vérszegénynek bizonyulnak, esetükben egy oximoron sokkal kifejezőbb: eszelősen jó!

A Hangdimenziók – Zenei utazások térben és időben címet viselő, mintegy 1000 négyzetméteren megvalósított tárlaton a látogató térérzékeny fejhallgatóval kalandozhat a zene mágikus világában, s az ősember kezdetleges ritmikus tevékenységétől a többszólamúság megjelenésén, s a különböző zenei műfajok térhódításán át a legmodernebb zenei világig juthat, miközben a hangszerek, később pedig a hangrögzítő és közvetítő eszközök technikai fejlődését is nyomon követheti. De a kiállítás megálmodói gondoltak arra is, hogy bemutassák, miként szövi át egész életünket a zene, a bölcsőtől a koporsóig. Mindezt úgy, hogy a vizualitás ereje hatványozza a zenéét. A legnagyobb mesterek közül Bach, Mozart, Haydn, Beethoven, s természetesen Bartók, Kodály, Erkel és Liszt is szerepet követelt s kapott: a kiállítás egészére jellemző ötletgazdag és ámulatba ejtő megjelenítéssel. Például egy – a valóság határát súroló – animált festménynek köszönhetően Liszt Ferenc mágikus pillantása is fogva tart, s szinte elhisszük, ő maga játssza a „Szerelmi álmok”-at.

A tárlat egészére jellemző, hogy rengeteg dolgot lehet és kell egyszerre befogadni, ám ezt nagy mértékben megkönnyíti, hogy minden szegletben arra biztatják a látogatót: „próbálja ki”, „nyúljon hozzá”, „szólaltassa meg”.

Az állandó kiállítás mellett létrehozott hangdóm, amely egy kupola alakú – vetítővászonnal „bélelt” – tér, szuggesztív látvány és hanghatások segítségével illusztrálja, hogy a zene folyamatosan és intenzíven körülvesz bennünket: legyenek azok a természet hangjai, a komponált zene vagy a hétköznapi tevékenységek ritmikus hanghatásai. Mindeközben azt az illúziót kelti, hogy egy csónakban ülve lágyan ringatózunk a vízen, vagy éppen sziklát mászunk, a Balaton-felvidéki tanúhegyek fölé magasodunk, majd az Esztergomi Bazilika hangversenyén a zenekarban ülünk.

Az Agora csapatának mindezen felül egy kis plusz is jutott: a hangdóm és az állandó kiállítás audiovizuális tartalmainak vezető producere, s az ezért felelő cég ügyvezetője, ifj. Józsa László fogadott bennünket, s osztotta meg velünk az előkészületek és a végeredmény néhány kulisszatitkát.