Tatabánya 75 – Köztünk élnek | Salamon Hugó, szakmai igazgató a megyei könyvtár podcastjában

Tatabánya 75 – Köztünk élnek | Salamon Hugó, szakmai igazgató a megyei könyvtár podcastjában

Tatabánya várossá nyilvánításának 75. évfordulója alkalmából a József Attila Megyei és Városi Könyvtár „Tatabánya 75 – Köztünk élnek” címmel podcast-sorozatot indít, amelyben a város fejlődésére jelentős hatással lévő, itt élő és tevékenykedő személyeket szólít meg. Elsőként Salamon Hugót, A Vértes Agorája szakmai igazgatóját kérdezték szakmai életútjáról, Tatabányához fűződő viszonyáról.

Salamon Hugó pályája kezdetén a Komárom Megyei Állami Építőipari Vállalat (KOMÉP) Bokányi Dezső Művelődési és Oktatási Központjának vezetésére kérték fel, ahol a klasszikus népművelésen túl mintaértékű országos programokat hozott létre.

1987-ben került A Vértes Agorája jogelődje, A Közművelődés Háza élére igazgatóként. Az intézmény akkor városi és megyei hatókörű közművelődési szervezetként működött, amelynek struktúráját átalakította, színt hozva a város és a megye kulturális és közösségi életébe. Az akkori kor szellemiségének hátat fordítva innovatív megoldásokat keresett az intézmény fellendítésére. A Közművelődés Háza országosan is a figyelem középpontjába került mozgalmas kulturális életével. Így, 1988-ban elnyerte a Művelődési Minisztérium „leginnovatívabb művelődési intézmények” fődíját. A Közművelődés Házából indult útjára a város színháza, újságja, rádiója, CD- és könyvkiadása (olyan könyvekkel, mint pl. Bereményi Géza: Dalok Cseh Tamás zenéjére). A Radír Rádió munkájában szerkesztő-műsorvezetőként is közreműködött.

Salamon Hugó honosította meg a tehetséggondozó táborokat Tatabányán, s az ő nevéhez fűződik a ma már országos jelentőségű tatai Víz, Zene, Virág Fesztivál elődje, a Várudvari Játékok létrejötte, valamint a tatabányai Kortárs Galéria alapítása. Szintén ő indította útjára a város közkedvelt kulturális programjai – vagy azok elődei – jelentős részét, többek között a Tatabányai Szentivánéji Karnevált, a Társasági Estélyt és a Tatabányai Zenei Estéket.

2012-ben bízták meg A Vértes Agorája szakmai vezetésével. Az intézmény Tatabánya és a Tatabányai kistérség kulturális, közösségépítő, közösségfejlesztő, sport és szabadidős lehetőségeit biztosítja szakértő munkatársak együttműködésével.

A Vértes Agorája – ahol az egyetemes és kortárs kultúra értékeinek közvetítése, a helyi alkotók, alkotóműhelyek támogatása, a tehetséggondozás, szórakoztató programok szervezése és a sokrétű információszerzés is helyet kap – a megnyitása óta az országos kulturális szakma figyelmét élvezi. Az intézmény 2014-ben a Minősített Közművelődési Intézmény címet, 2015-ben a Közművelődési Minőség Díjat nyerte el, Salamon Hugó szakmai vezetése alatt.