Látóút az Agorában – Dorog kulturális szakemberei jógyakorlatokért jöttek Tatabányára

Látóút az Agorában – Dorog kulturális szakemberei jógyakorlatokért jöttek Tatabányára

Dorog kulturális szakemberei látogattak el Tatabányára, hogy betekintést nyerjenek a térség egyik legnagyobb – és igen szerteágazó – létesítményei hálózata, az Agora működési gyakorlatába. Dorogon ugyanis másfél éve összevonták a város közgyűjteményeit, kultúraközvetítő, sport- és közösségi intézményeit. Így az ott dolgozó szakemberek, létesítményvezetők életképesnek bizonyult gyakorlatokért, s a mindennapi munkájukat segítő tapasztalatok reményében érkeztek a megyeszékhelyre.

Így az Agora Rendezvényszervező és térségi csoportja – együttműködve a Nemzeti Művelődési Intézet megyei igazgatóságával – szervezett számukra egy szakmai napot. Ahogy mindig, most is arra törekedve, hogy ez egyben egy vérbeli agorás, azaz élménygazdag program is legyen.

A szakmai nap az ún. Agora turnéval indult, amelyen a dorogi kollégák bejárhatták az épület egészét, s a nagyközönség elől elzárt részeken túl néhány kapcsolódó érdekességet is megismerhettek. Ezt követően egy rövid és kissé formabontó prezentáció és egy rapid kérdezz-felek által képet kaphattak A Vértes Agorája, illetve ernyőszervezetünk, az Agora Nonprofit Kft. működési sajátosságairól: a létesítményi hálózat üzemeltetésétől kezdve, a szakmai programok protokollján át, a támogató területek kapcsolódásán keresztül a napi, üzemszerű működésig.

Az Agorából útjuk a város büszkesége, – a megújult Bányatiszti Kaszinóból lett – Tulipános Házba vezetett, ahol a gyönyörű épületen, az új berendezéseken túl a próbaüzemről és a jövőbeni tervekről hallhattak. Majd Bánhida, a Puskin Művelődési Ház következett, hiszen A Vértes Agorája szakmai irányítása alatt működő városrészi művelődési házak szerves – és fontos – részét képezik az Agorának, s nem utolsó sorban Tatabánya közösségi életének. A nemrégiben megújult ’Puskin’ különösen sok közösségnek ad otthont, s abból a szempontból egyedülálló, hogy az ország 13 népmesepontja közül az egyik itt kapott helyet!

Tatabánya és Dorog közös nevezője a bányászat és az Aranycsapat. Így mindkét Komárom-Esztergom megyei városban fontos a bányász hagyományok ápolása, tovább örökítése, valamint a futball, s általában a sport szeretete. A mostani szakmai napon arra is fény derült, hogy kulturális szakembereik is egy nyelvet beszélnek, sőt félszavakból is értik egymást…

Az illusztrációként használt képet Edelmayer Zsolt készítette.