Változások vonzásában | Könyvbemutató és szakmai nap

Változások vonzásában | Könyvbemutató és szakmai nap

A Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom megyei Igazgatósága Közművelődési szakmai napot rendezett, amelyen Fejér megyei kollégáikat is vendégül látták. Az Agorában megvalósuló esemény a közösségi művelődés területén tevékenykedő szakemberek számára fontos fórumként szolgált.

A résztvevőket – köztük Závogyán Magdolnát, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetőjét és Németh János kultúrakutatót – Salamon Hugó, A Vértes Agorája szakmai igazgatója köszöntötte, aki elmondta, hogy a gyors változások jellemezte XXI. században csak az azokra időben és jól reagáló, reziliens szervezetek és rendszerek lehetnek életképesek. S ahogy fogalmazott: az értékőrzés mellett az értékteremtés igényével is működő Nemzeti Művelődési Intézet és az általa működtetett rendszer ilyen.

A szakmai nap a Változások vonzásában című – egyelőre kétkötetes –, a magyar közművelődés utóbbi évtizedéről, átalakulásáról (felemelkedéséről), valamint a Nemzeti Művelődési Intézet szerepvállalásáról szóló dokumentum bemutatásával kezdődött. A szerzők – Závogyán Magdolna és Németh János – Hornyák-Pálmai Éva az NMI Komárom-Esztergom megyei igazgatója kérdései mentén beszéltek az indíttatásról, amelynek köszönhetően megszületett ez dokumentarista igényű – a Kárpát-medencei kulturális alapellátás megszervezéséről és a Nemzeti Művelődési Intézet létrehozásáról szóló – kiadvány.

Vendéglátóként A Vértes Agorája két szakmai csoportvezetője, Seffer Edina és Fatuska Máté ismertették az Agora tavaly készített – Kultúrafogyasztási szokások és igények Tatabányán című – felmérése módszertanát, eredményeit és legfontosabb tanulságait.

A vendég Fejér megye egy jógyakorlatot hozott: a Bakonycsernyei Hímző Szakkör mutatkozott be. Vörös János, a Komárom-Esztergom megyei Önkormányzat Identitás pályázat programvezetője Identitásunk alapja értékeink ismerete, Szőke-Éder Szabina, az Arts & Business Kft. ügyvezetője Tartalommarketing a kultúrában címmel tartott előadást.

A program szekcióbeszélgetésekkel zárult, amelyek témája a szakmai és szakköri képzések és a Tudásunkkal kézenfogva program volt.

A szakmai nap elején Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet igazgatója megköszönte Salamon Hugó szakmai igazgató elmúlt egy évtizedes munkáját, amely nem csak Tatabánya, hanem az egész ország közművelődése szolgálatában telt. Mindezt jól jellemzi, hogy nem elbúcsúzott Salamon Hugótól, hanem „köszöntötte a Nemzeti Művelődési Intézet soraiban”, utalva arra, hogy a jövőben is számítanak rá úgy a közművelődési stratégiaalkotásban, mint a képzési tevékenységben.

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője
Salamon Hugó, A Vértes Agorája szakmai igazgatója

Salamon Hugó neve Tatabányán egyet jelent a közművelődés és a közösségi élet virágkorával, amit nem csak az elmúlt 10 év, de korábban A Közművelődés Háza igazgatójaként végzett tevékenysége is bizonyít.

Május 31-én Sámuel Botond, az Agora Nonprofit Kft. ügyvezetője és Salamon Hugó, A Vértes Agorája szakmai igazgatója mandátuma lejár. Mindketten úgy döntöttek, hogy nem pályáznak újra, más utakon folytatják a munkát.
Sámuel Botondot Lukács Zoltán váltja az ügyvezetői székben, Salamon Hugó után Seffer Edina lesz A Vértes Agorája szakmai vezetője.