Agora Zenei Esték | 2022

Agora Zenei Esték | 2022

A Vértes Agorája nyári kínálatának klasszikus sorozata az Agora Zenei Esték. Minden júliusban – péntekenként – különleges koncertek várják Tatabánya zeneszerető és értő közönségét, a Zenepavilonnál. Idén öt programmal készülünk.

A nyitó- és zárókoncert változatlanul két népszerű helyi formáció produkciója lesz: elsőként a Tatabányai Black Diamond Big Band áll színpadra, vendégükkel, Szulák Andreával, a fináléban pedig ismét “Százan fújják…”, azaz Tatabánya Város Fúvószenekara egészül ki többségében megyebeli zenészekkel, hogy fúvósünnepé varázsolja a programot.

A kettő között változatos zenei világú koncertekre lehet számítani: fellép a Miskolci Illés Emlékzenekar, a műfaji sokszínűségről ismert Gerendás Péter, s egy különleges, a világzenei színtéren alkotó formáció, a David Yengibarian vocal trio

Július 1. (péntek), 19:00 h
Tatabányai Black Diamond Big Band

A művésztanárokból álló Black Diamond Big Band lassan negyed százada színesíti a város – és az ország – jazz zenei életét, s jelenlétével, állandó fellépéseivel előkelő helyet foglal el Tatabánya impozáns művészeti tablóján. A műfaj gyökereiből táplálkozó kortárs jazz és big band zenét játszó együttes koncertjén idén is fülbemászó és táncra csábító dallamokra lehet számítani. Vendégük ezúttal a sokoldalú és népszerű énekesnő, Szulák Andrea lesz. 

Július 8. (péntek), 19:00 h
Miskolci Illés Emlékzenekar

Az emlékzenekarok tagjai között mindig különleges a kohézió, hiszen a zene és a zenélés szeretetén túl is van összetartó erő: tisztelet egy hajdanvolt, nagy hatású előadó vagy formáció, s annak életműve iránt. Ilyen a Miskolci Illés Emlékzenekar is. Az ő helyzetük annyiban kivételes, hogy az együttes élő legendái – Szörényi Levente és Bródy János – támogatását és ajánlását is magukénak tudhatják. Az Illés-számok többsége ma már – a kollektív emlékezet részét képező – slágerek. S most felcsendülnek Tatabányán, a Zenepavilonnál, alkalmat kínálva arra, hogy több generáció együtt szórakozhasson. 

Július 15. (péntek), 19:00 h
Gerendás Péter

Gerendás Péter ‘Liszt Ferenc’-díjas zeneszerző és előadóművész a magyar könnyűzenei élet egyik sokoldalú, magasan jegyzett alakja. Számos sláger fűződik a nevéhez, előadóként és szerzőként is. Pályatársaival gyakran alkot és lép fel közösen, színházi darabokhoz is komponál betétdalokat. Zenei világára a sokszínűség jellemző, de alapvetően a latin és a lírai rock áll hozzá a legközelebb, s szívesen kirándul a jazz világába is. 

Július 22. (péntek), 19:00 h
David Yengibarian vocal trio

“Amit csinálok, az a közönségnek zene, nekem meg túlélés. Mert magamat adom.” – hangzott el – mintegy művészi hitvallásként – az örmény származású harmonikástól, David Yengibarian-tól, aki ma a legkeresettebb jazz és világzenei előadók és zeneszerzők egyike.  Egyedi és szuggesztív zenei világának fő inspirációs forrása az örmény zenei hagyomány, az európai és amerikai jazz és improvizatív zene, s az argentin tangó. Az Agora Zenei Esték közönségét a nevével fémjelzett trióval nyűgözi le.
Aki egész nyáron csak egyetlen zenei programot választ, ezt a dátumot írja be a naptárába!

Július 29. (péntek), 19:00 h
Százan fújják…

A fináléban újra a fúvószenéé lesz a főszerep, azaz most is „Százan fújják”! A város egyik legrégibb művészeti közössége – Tatabánya Város Fúvószenekara – kiegészül Komárom Város Egressy Fúvószenekarával, így több is, mint 100 muzsikus áll egyidejűleg színpadra, hogy igazi fúvós örömzenévé varázsolja a zenei esték zárókoncertjét. Az alkalmi fúzió mindig egyet jelent a frissességgel és az új repertoárral. Idén is erre lehet számítani.

Az Agora Zenei Esték helyszíne a Zenepavilon
(az Erkel Ferenc Zeneiskola előtti tér),
mostoha időjárás esetén az Agora.