Nyáresti vetítések | 2022

Nyáresti vetítések | 2022

Augusztusban ismét „csillagmoziba” invitáljuk a közönséget. A Nyáresti vetítések – terveink szerint – most is a szabad ég alatt valósulnak meg. Ezúttal három filmmel készülünk. Közös bennük, hogy mindegyik a dráma és a humor különös elegyével szórakoztat, egyszersmind továbbgondolásra késztet.

Egy dán fekete vígjátékkal – benne Mads Mikkelsennel – indítunk, majd egy abszurdba hajló magyar film következik, s a fináléban egy igazán szórakoztató francia film illusztrálja, hogy a szerelem még a legkeményebb bűnözőket is térdre kényszeríti.

2022. augusztus 5. (péntek), 20:30 h
Az igazság bajnokai
szinkronizált dán fekete vígjáték | 116 perc | 2020   

A veszteséggel szinte mindig együtt a jár a miértek, olykor a bűnbakok – s az általuk remélt feloldozás – keresése. Az igazság bajnokai című dán dráma főszereplői is ezzel szembesülnek: Markus (Mads Mikkelsen) katonai szolgálatát megszakítva hazatér, mert felesége egy véletlennek tűnő baleset áldozata lesz. S bár önmagában a gyászmunka és a kamasz lányával való kapcsolatának rendezése is embert próbáló feladat lenne – a fizikailag erős, ám lelkileg ingatag férfi – számára, még egy meglehetősen nevetséges, ám áldozatokat követelő bosszúhadjáratnak is az élére áll. Ennek eredője, hogy a baleset egyik túlélője meggyőzi őt arról, valójában merénylet történt. A létfilozófiai kérdéseket is felvető, s a törékeny családi kapcsolatokat ábrázoló ún. fekete vígjáték egyszerre szórakoztató és elgondolkodtató alkotás. Bónusz – a kritikusok szerint – a karakterábrázolás, s lássuk be: ha Mads Mikkelsen a vásznon van, csakis a legjobbakat lehet remélni.

2022. augusztus 12. (péntek), 20:30 h
Kilakoltatás
magyar dramedy (filmdráma komikus jelenetekkel) | 85 perc | 2022

A magyar film egy komoly, s rendkívül érzékeny társadalmi jelenséget jár körbe, s a történet szerint egyetlen napba sűríti azt. Egy adósságspirálba került idős asszony és az ifjú végrehajtó – időnként groteszkbe hajló – „összecsapása” bontja ki a szálakat. Mindeközben tipikus, mégis érdekes mellékszereplők tűnnek fel, s megjelenik a rendőrség, a TEK, de még egy túsztárgyaló is. Abszurd jelenetek dokumentálják a rögvalóságot…

2022. augusztus 19. (péntek), 20:30 h
Szerelmes nehézfiúk
francia-belga dráma | eredeti nyelven, magyar felirattal | 107 perc | 2022

Egy drogbanda tagjairól nehéz elképzelni, hogy éppen a szerelem teríti le őket. A Nyáresti vetítések fináléjában bemutatott francia film főhőseivel pedig éppen ez történik. Se a drogszállítmányokra, se a leszámolásokra nem tudnak megfelelően koncentrálni, mert a nagybetűs érzelem rájuk éppen úgy hat mint bárki másra: új fénytörésbe helyez mindent, s a bumfordi nehézfiúk egyszeriben esetlen trubadúrokká lesznek. S ez komikus helyzetek sokaságát jelenti…