Tatabánya 75

Tatabánya 75

Egy fiatal város ünnepel…

Ha történelmi léptékkel mérjük, s szigorúan a közigazgatási egységet, azaz a városi mivoltot vesszük figyelembe, Tatabánya még gyermek a maga 75 évével. Ám elődtelepülése, Bánhida révén mégiscsak – honfoglaláskori – monda kötődik hozzá, s Kisgalya és Felsew Galya is név szerint említett a hiteles krónikákban, mint a török által elpusztított, majd az Esterházyak által újraélesztett települések.

Az ugrásszerű fejlődést – s ezzel a városi rang alapjait – megteremtő ipari tevékenység, a szénbányászat örökre a tatabányai identitás része marad, még úgy is, hogy már az is évtizedekben mérhető, hogy csupán a hagyományokban van jelen.

Ám ami igazán meghatározó, az a városban élő, azt építő generációk azonos irányba ható akarata, s az élhető és szerethető közeget teremtő tevékenysége. Mert a ma ismert várost az eltérő kultúrkörből érkezett, más-más identitással rendelkező lakosok szorgalma, s a ma itt élők igénye formálta, formálja. S itt nem elsősorban az épített örökségre vagy az infrastruktúra minőségére kell gondolni, hanem sokkal inkább a hely szellemére. S ha ezt vizsgáljuk, lehetünk-e büszkék a városra, azaz felmenőinkre, s magunkra? A válasz: igen, büszkék lehetünk! Tatabányán virágzó közösségi, kulturális élet folyik: számos alkotóműhely, aktív művészeti és/vagy nemzetiségi hagyományokat őrző és ápoló közösség teszi élhetőbbé és szerethetőbbé, s nem utolsó sorban rangosabbá a várost.

A Tatabánya75 programsorozat is erre a szellemi közegre támaszkodik, s általa szólítja meg a városban élőket: jöjjenek, ünnepeljük meg Tatabányát, ünnepeljük meg magunkat!

Slam poetry | Verseld meg a várost!
Szeptember

A háromperces hírnév – és nem utolsó sorban az esszenciális üzenetközlés – műfajában lehet versenyre kelni a Tatabányai Múzeum és a József Attila Megyei és Városi Könyvtár pályázatán.
A szabad, kötetlen költészeti formához a téma természetesen nem más, mint TATABÁNYA!

Kincsesbánya | Tatabánya és térsége legnagyobb vetélkedője
Szeptember 24. (szombat)

Vérbeli közösségi szórakozás, az ügyesség, a rátermettség és a tudás próbája. Egy vetélkedő, amivel minden résztvevő nyer, hiszen kalandos, szórakoztató, – Tatabánya emblematikus helyeit érintő – tartalmas játékra lehet számítani. S persze izgalomra és sok nevetésre, nem utolsó sorban pedig értékes nyereményekre.

Fődíj: Városnéző túra Prágában 10 fő részére | 3 nap | 2 éjszaka!
10 fős csapatok (családok, baráti társaságok, munkahelyi- és egyéb közösségek) jelentkezését várjuk.
Részletek és regisztráció: https://avertesagoraja.hu/kincsesbanya2022/

Óriáskórus | Énekeljük be magunkat a Magyar Rekordok Könyvébe!
Október 1.

Tatabánya művészeti közösségei sorában számos kórust is jegyez. A zene világnapján, október 1-jén ezek a kórusok a város több pontján feltűnnek, hogy felhívják a figyelmet a nap végi rekordkísérletre, a tatabányai Óriáskórusra, s nem utolsó sorban, hogy villámcsődületeik nyomán öröm fakadjon.

Barangolónap avagy Tatabánya egy kicsit más szemszögből
Október 8.

A három különböző felfedezőprogram közös eredője és célja, hogy egy kicsit más szemszögből láttassa mindennapi életterünket, és segítsen rácsodálkozni mind az ismert, mind a kevéssé ismert értékeire.

  1. Tatabánya, te édes! | Látogatás a város ismert cukrászdáiba (Van, ki ellen tud állni?)
  2. Erőműi séta | Látogatás a Tatabányai Erőműben (Egy működő ipari létesítmény minden négyzetmétere számos izgalmas részletet rejt)
  3. Helytörténeti séták | A Tatabányai Múzeum munkatársaitól garantáltan sok új és érdekes ismeretre lehet szert tenni a séták során

Jó szerencsét! gála
Október 10.

Zártkörű gála Tatabánya várossá nyilvánítása 75. évfordulóján, a Tulipános Házban

Kiállítások

Október 9. | Szendőfi Pál tatabányai festő- és grafikusművész kiállítása a Tulipános Házban

Egész évben | Tatabánya nekem… vándorkiállítás a város több pontján

Partnereink
Tatabányai Múzeum | Tulipános Ház
Jászai Mari Színház | József Attila Megyei és Városi Könyvtár