Piros-fehér-zöld szívek, ha összeérnek… Tatabányán járt Marco Rossi

Piros-fehér-zöld szívek, ha összeérnek… Tatabányán járt Marco Rossi

A nemzetkovácsoló erők között a sportsikereket jegyezzük a leghatásosabbak között. S Magyarország, bár pici ország, bővelkedik bennük. A világ legnépszerűbb sportja, a labdarúgás területén azonban ezek a sikerek évtizedekig elmaradtak (finom megközelítésben). S annak a nemzetnek, amelynek szinte minden írni-olvasni tudó tagja álmából felébresztve is felsorolja az Aranycsapat legendás 11-ét, ez bizony nagyon fájó pont volt. Ám most – egy olasz sportembernek köszönhetően – olyan elképesztő eredményeket ér el a magyar labdarúgó válogatott, mint a Nemzetek Ligája csoportkörében az Anglia(!) elleni 0-4-es győzelem, s nem utolsó sorban a csoportelsőség megszerzése Németország, Olaszország és Anglia előtt!

Marco Rossi, aki 10 éve dolgozik Magyarországon, s négy éve a magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya a Promeritum Alapítvány és Magyarné Kocsis Andrea önkormányzati képviselő meghívására érkezett Tatabányára. A találkozó – amelynek A Vértes Agorája adott otthon – célja az volt, hogy a Tatabányai Sport Club labdarúgói és az utánpótlás közvetlenül a Mestertől kapjon sikerre váltható útmutatót.

A beszélgetést Illyés Roland vezette, de a jelenlévők is szabadon kérdezhettek. Sokan éltek is ezzel a lehetőséggel, így Marco Rossi számos okos, érdekes vagy éppen szakmai kérdést kapott, s válaszolt meg.

Ezek nyomán minden – aktív és passzív – jelenlévő valódi, használható és értékes tanácsokat hallhatott, sőt szépen kirajzolódott Marco Rossi, a sportember hitvallása is:

A sikerhez – bármilyen értelemben, nem csupán a sportban – szükségeltetik valamennyi tehetség, rengeteg szorgalom és kitartás, az önmagunkban való rendíthetetlen hit, s némi szerencse is. A görcsös akarás helyett szisztematikusan kell építkezni, s mindig az adott edzésen vagy mérkőzésen hozni a tőlünk telhető legjobb formát. De tudni kell megélni a kudarcokat, s azokból minden esetben csak a tanulságokat tovább vinni.

Az utánpótlás tekintetében a 9-14 év közötti gyerekek edzőit is méltatta, megemlítve, hogy a jövő szempontjából milyen fontos és nehéz munkát végeznek ezek a szakemberek. S nem utolsó sorban a szülők számára is szolgált útravalóval: segítsék gyermekeiket mind a sikerek, mind a kudarcok feldolgozásában, ne helyezzenek rájuk nyomást (teljesítménykényszert), s mindenekelőtt: az ambíció a gyermeké legyen, ne a szülőé!

Szó esett arról is, hogy Marco Rossi – bár nem beszéli a nyelvet, de – magyarul érez… Hogy is lehetne ez másként, hiszen egy egész nemzet zárta őt a szívébe, s ez Tatabányán szinte tapintható volt, mert akárhogyan is fordítjuk a trikolort (piros-fehér-zöld vagy zöld-fehér-piros) – tolmács nélkül is – értjük egymást.