Tatabánya ma is sok alkotóművész otthona, inspiráló közege

Tatabánya ma is sok alkotóművész otthona, inspiráló közege

A jubileumok bizonyos tekintetben a számvetésről is szólnak. Tatabánya várossá nyilvánítása 75. évfordulóján több program is reprezentálja, hogy az ipar nem csupán a megélhetést és az infrastrukturális fejlődést, hanem a megfelelő szellemi-kulturális közeget – legyen szó alkotásról vagy befogadásról – is megteremtette, sőt meghonosította a megyeszékhelyen.

Ennek egyik bizonyítéka, hogy Tatabánya ma is sok – országosan jegyzett – alkotóművész élettere, inspiráló közege. Ahogy az itt működő Kortárs Galéria is szerves része a hazai képzőművészeti vérkeringésnek: olyan szellemi műhely, ahová a kortárs képzőművészek színe s java szinte hazajár. Kiállításai, sorozatai, kezdeményezései eredetiek, s mindig az aktualitásokra reflektálnak vagy éppen megteremtik azokat.

Így magától értetődő volt, hogy a jubileumi programok sorában ennek a művészeti ágnak is helye van: Szendőfi Pál, Tatabányán élő festő- és grafikusművész önálló kiállítása valósul meg a Tatabánya75 sorozatban, a Tulipános Házban.

Szendőfi első mestereit és iskoláját a tatabányai Bányász Képzőművész Körben* találta meg. Kezdeti témái – természet, irodalom, zene – grafikákban öltöttek testet, az újabbakhoz azonban a festészeti technikát találta megfelelőnek. Jelenleg a tárgyi valóságot felváltó geometrikus absztrakció foglalkoztatja. A most megvalósuló önálló kiállításon is ezek az alkotások kaptak helyet.

Ahogy – a kiállítás megnyitására és ajánlására felkért művészettörténész – Kövesdi Mónika fogalmaz: „Bár a stílus bölcsőjét az indusztriális kor, a technika, a mérnöki tudás és szemlélet állta körül, nem tagadható meg tőle a lelki, spirituális dimenzió sem…”

A kiállítás október 7-én, 17:00 órakor nyílik. Helyszíne a Tulipános Ház (Tatabánya, Népház u. 7). Létrejötte a Kortárs Galéria vezetője, Kammerlohr-Kováts László munkáját dicséri.

*A Bányász Képzőművész Kör az alkotás iránt érdeklődő tehetségek fejlesztését hivatott támogatni. Fennállása óta – azaz az elmúlt 75 évben – több mint 750 fő tanult és alkotott a körben, közülük 45 képzőművész, 10 iparművész, 21 rajztanár, 21 dekoratőr, 6 fotós és 2 művészettörténész került ki. 2002-ben Tatabánya Kultúrájáért Díjjal, 2008-ban megyei príma díjjal ismerték el tevékenységét. Jelenlegi vezetője Varga Benedek grafikusművész.