A Láthatatlan kiállítás nem csupán tapasztalás, hanem mélyen beágyazódó, meghatározó emlék lehet

A Láthatatlan kiállítás nem csupán tapasztalás, hanem mélyen beágyazódó, meghatározó emlék lehet

A Láthatatlan kiállítás harmadszor valósul meg Tatabányán. A különleges érzékenyítő program ismét öt napra (október 10-14.) költözik be az Agorába, ahol egy speciálisan berendezett és teljesen elsötétített helyiségben bárki átélheti, milyen látás nélkül boldogulni.

A látás a – bioritmusunk szempontjából is jelentékeny – fényérzékeléstől a világ megannyi szépségének befogadásán át az elemi teendőkkel való boldogulásig a legfontosabb érzékelésünk, a külvilágból származó információk túlnyomó többségét ugyanis általa nyerjük.

S éppen ezért biztosan eszébe jutott már mindenkinek – érintettség nélkül is – az az ijesztő, sőt rémisztő gondolat, hogy milyen lehet látássérültként, illetve vakként élni. S tovább fűzve a gondolatot, vélhetően más is arra jutott – kissé maga előtt is szégyellve a feltételezést –, hogy vaknak születni talán más, mint megvakulni.

A Láthatatlan kiállítás azért is rendkívüli, mert nem csupán félórányi – egyébként megrendítő – tapasztalást, hanem hosszú távon beágyazódó, meghatározó emléket nyernek vele a résztvevők (szándékosan nem a látogató szót használjuk).

S ez nem csupán a mesterségesen előidézett „ideiglenes látásvesztés” következménye, hanem azon interakcióké, amelyekkel a stábtagok nyűgöznek le mindenkit. Villámgyorsan kiderül ugyanis, milyen érzékenyek és fogékonyak a látók problémáira(!), s hogy milyen kifinomult képességekkel helyettesítik a látást. A kérdésekre adott őszinte válaszaikból pedig csak úgy sugárzik a humor és az életigenlés. S ez kivétel nélkül mindenkit megérint…

Aki még nem tapasztalta, feltétlenül jöjjön el! A program ingyenes, ám regisztrációhoz kötött. Regisztrálni – és az egyedi belépőkártyákat átvenni – személyesen, az Agora információspultjánál lehet.