Trezor | Filmvetítéssel készülünk az ’56-os forradalom évfordulójára

Trezor | Filmvetítéssel készülünk az ’56-os forradalom évfordulójára

Az Agorában gyakorlat, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója előtt néhány nappal, a témához kapcsolódó filmet vetítünk. Délelőtt az iskolásokat várjuk – szervezett körülmények között, mintegy rendhagyó történelemórára –, délután a nagyközönséget. A cél az élményszerű – könnyen befogadható – ismeretszerzés, amely átfogó, ugyanakkor árnyalt képet ad a magyar történelem egyik meghatározó eseményéről, az odavezető körülményekről, a megtorlás, később a hallgatás bűnéről, s úgy általában a kor atmoszférájáról.

Idén a Trezor című történelmi thrillert vetítjük. A film az ’56-os forradalom bukása utáni napokban játszódik, amikor helyesen cselekedni egyet jelent az életveszéllyel. Jellemformáló időszak ez: a kegyencből egycsapásra kegyvesztett lehet, s fordítva. A pergő ritmusú, egy napra és szűk játéktérre sűrített történet főhőse – egy kasszafúró – az államhatalomtól kap megbízást: egy fontos iratokat rejtő trezort kell feltörnie… Az egykor szebb napokat és becses értékeket látott helyiség azonban egészen mást rejt, mint azt várja, ahogy a kijutás is sokkal bonyolultabb, mint gondolná, s nem csupán fizikai értelemben.

A történelmi thrillert a Bergendy Péter (rendező) – Köbli Norbert (forgatókönyvíró) alkotópáros jegyzi, akiknek A vizsga című Arany Hugo-díjas sikerfilmet is köszönhetjük. A főbb szerepekben pedig olyan nagyszerű színészeket láthatunk, mint Anger Zsolt, Scherer Péter és Tasnádi Bence.

A nyilvános vetítés október 21-én, 18:00 órakor lesz az Agorában. A helyfoglalás az érkezés sorrendjében történik, a nagyterem befogadóképességéig.