Németh László életművének fogadtatása 1925-2020 | Könyvbemutató

Németh László életművének fogadtatása 1925-2020 | Könyvbemutató

Monostori Imre  irodalomtörténész huszadik – posztumusz megjelent – könyve, a Németh László életművének fogadtatása 1925-2020  c. recepciótörténeti tanulmány bemutatója Tatabányán, az Agorában valósult meg.

Szénási Zoltán, Mórocz Gábor és Buda Attila irodalomtörténészek inspiráló, tudományos megközelítésű beszélgetése Németh László nehéz és összetett életművéről, az azt formáló – s gyakorta változó – társadalmi, kulturális közegről, a közgondolkodás mindenkori fősodrának szerepéről, az emberi tényezőkről, s a szintén több összetevős – Németh esetében olykor heves vitákat kiváltó – hatástörténetről szólt elsősorban. S persze a recepciótörténet, mint műfaj összetettségéről és buktatóiról, úgyis mint a recenzió születési körülményeinek – a szerző, a kiadó, a társadalmi atmoszféra, s nem utolsó sorban a nyelvi környezet – objektív és maradéktalan figyelembevételéről.

A most bemutatott kötetnek éppen ez az objektív szemlélet és a sokrétű megközelítési mód a legfőbb erőssége, s egyben a szerző jól ismert védjegye.

Monostori Imre a város szellemi életére múlhatatlan hatással lévő irodalomtörténészi, kutatói, főszerkesztői és könyvtárigazgatói tevékenysége hozzájárult ahhoz, hogy Tatabánya az ország irodalmi és közgyűjteményi térképén is előkelő helyet foglalhasson el.

A könyvbemutató a Tatabánya Alkotóművészeiért Alapítvány és A Vértes Agorája közös rendezvénye volt.