Legalább a filmvásznon alakuljon minden úgy, mint szeretnénk…

Legalább a filmvásznon alakuljon minden úgy, mint szeretnénk…

Az Agora szezonális mozis sorozata, az Őszi filmnapok egy szív- és lélekmelengető történettel indult: a Szia, Életem! című magyar vígjáték az elejétől a végéig szórakoztató és szerethető alkotás. 

Barna, a csak magànak élő író, – bár népszerű és tehetséges –, átmeneti ihlethiánnyal küzd. Mindez lassan rút egzisztenciális problémákhoz vezet, amikor – látszólag – még nehezebb élethelyeztbe kerül: némi csellel sosem látott kisfiát, Samut az ő gondjaira bízzák. Kétségbeesetten próbál kihátrálni ebből a felelősségteljes magatartást kívánó szerepből, ám apa és fia között hamar bonthatatlan – szeretetből szőtt – kötelék alakul ki. Komikus és érzelmes szituációk váltják egymást, s közben szép lassan bomlik ki a szerelmi szál (amelynek gyümölcse az imádnivaló Samu), s amelyről az is kiderül, hogy sosem hamvadt el igazán.

Apa és fia egymásra találása végeredményben a felnőtt férfi, Barna felnövéstörténete. A korábban sosem tapasztalt szeretet végül felelősségteljes, ragaszkodó embert farag belőle, s még az ihlet is visszatér, ami fantasy jelenetek formájában elevenedik meg a vásznon, üdítő moziélménnyel ajándékozva meg a nézőket.

S bár a történetszövés és a boldog végkifejlet erősen emlékeztet a hollywood-i alkotásokra, ez a film mégis sokkal több annál, hiszen jól kidolgozott, izgalmas karaktereket vonultat fel. S még a mellékszerepeket is olyan nagyszerű színészek alakítják, mint Básti Juli, Mucsi Zoltán, Scherer Péter vagy Elek Ferenc. Nem is beszélve arról, hogy a Samut megformáló Pásztor-Várady Mór minden néző szívét nyomban rabul ejti, amint előtűnik egy bőröndből.

A folytatásban – november 14-én –  a Jó főnök című spanyol filmet vetítjük.

Az illusztrációnak használt fotó forrása: mafab.hu