Fő az egyensúly

Fő az egyensúly

Az üzleti életben mindenki csak egy fogaskerék, boldogulni pedig csak az tud, aki elvtelen, és bárkin kegyetlenül átgázol. Röviden talán ez lehetne A jó főnök című spanyol film üzenete, ám aki beült az Agora szezonális mozisorozata, az Őszi filmnapok legújabb vetítésére, ennél jóval többet kapott. 

 A film ugyanis szinte tobzódik a kétértelműségben és a fordított metaforákban. A felbillent világban játszódó cselekmény helyszíne például egy mérleggyár, a legszerencsétlenebb szereplőt Fortunának hívják, a legsötétebb figura pedig a Blanco, vagyis világos nevet viseli. A leginkább zavarba ejtő azonban az, hogy mire a film végére érünk, minden meghökkentő fordulat ismerőssé válik, a történetben pedig saját életünk hétköznapi kegyetlenségeit fedezzük fel.

 A jó főnök filmként ugyanolyan könyörtelen, mint a címbeli főhős: még a végére is tartogat meglepetést. Elhiteti azt, amit el akarunk hinni, és azt hazudja, amit hallani szeretnénk – hogy aztán a mindent lezáró slusszpoén még nagyobbat, még fájóbbat üssön. Ezért az élményért (és ezért a tanulságért) érdemes megnézni, mert az így kapott érzés felvértez a sötét hézköznapokkal szemben.

 Az Agora Őszi filmnapok sorozat folytatásában – november 21-én – a Zanox – Kockázatok és mellékhatások című, sci-fi elemekkel átszőtt romantikus magyar vígjátékot vetítjük.

Az illusztrációnak használt fotó forrása: mafab.hu