Mellékhatás: önbizalom

Mellékhatás: önbizalom

Rendkívül szórakoztató magyar filmet láthatott az Őszi filmnapok közönsége Tatabányán, az Agorában. A Zanox – Kockázatok és mellékhatások című romantikus sci-fi – vegyítve egy kis krimivel és thrillerrel – figyelemre méltó alkotás. Egy félszeg fiatalember egy véletlenül felfedezett időhurok – vagyis a kísérleti szorongásoldó és egy kétes eredetű házipálinka alkotta vegyület – által lehetőséget kap az újrázásra. Ennek köszönhetően jobban sikerül az érettségije, meghódítja a lányt, akiért addig csak titokban lángolt… Minden a legjobban alakul(hatna). Ám az új lehetőségek új veszélyeket is rejtenek: történik egy gyilkosság, amit csak egy újabb időutazással lehet megakadályozni. S az addigra már némi önbizalommal felvértezett címszereplő valódi akcióhőssé lesz: gyors észjárás, bátorság, magabiztosság és önfeláldozás jellemzi.

A történetszövés izgalmas és jól követhető, a humora intelligens és szórakoztató, miközben egy kis hazai rögvalóság is beszivárog. Pl. az alkohol és a társadalom – bonthatatlannak tűnő – viszonya, vagy az orvosi etika kérdései.

A szereplők egytől egyig szerethetők, a fontos karakterek nagyon jól kidolgozottak, s nem utolsó sorban jól megformáltak.

A szárnyaikat bontogató ifjak – de a régebb óta ifjak is – hasznos alapvetést hámozhatnak ki a történetből: ha kellő mértékben hiszünk magunkban, elsőre is sikerülhet, azaz nem időhurokra, hanem önbizalomra van szükségünk!

A Zanox – Kockázatok és mellékhatások című film a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programja támogatásával készült: Baranyi Gábor Benő első nagyjátékfilmje, amely messze felülmúlja az elsőfilmes alkotótól elvártakat. Tatabányán sikere volt. Az alkotók is biztosan örülnének, ha hallották volna, amint egy – a főhőssel azonos korú – néző a teremből kilépve ezt mondja: erről a filmről most biztosan este 11-ig mesélek anyukámnak!

A sorozat fináléjában A hónap dolgozója című francia filmet vetítjük, november 28-án.

Az illusztrációnak használt fotó a film főszereplőjét (Bálint Elődöt) ábrázolja. Forrása: mafab.hu