Tavaszi Fesztivál: újra EGYÜTT

Tavaszi Fesztivál: újra EGYÜTT

Az idei kikelet nem csak a természet feltámadását hozza, hanem a hosszú „téli álomból” ébredő Tavaszi Fesztiválét is. A március 20. és 28. között változatos élményeket ígérő programsorozat közreműködői tartottak sajtótájékoztatót a Kortárs Galériában.

Kakuk Tamás, a Tatabánya Alkotó Művészeiért Alapítvány elnöke elmondta, a Bánhidai Alkotó Házban működő Betegszamár Galéria egy fiatal művész, az elmúlt év Őszi tárlatának különdíjasa, Tomecz Dániel Képhiba című tárlatával csatlakozik a kulturális erőltetett menethez. Elhangzott, a képzőművész izgalmas képei beleillenek a BAH koncepciójába, amely szerint a fiatal és alternatív irányt képviselő alkotóknak kívánnak lehetőséget teremteni a bemutatkozásra.

Mihály Csaba, a Jászai Mari Színház, Népház színésze, művészeti főtitkára kiemelte, a Tavaszi Fesztiválhoz ez alkalommal is csatlakozó MOST FESZT (MOnodráma és STúdiószínházi FESZTivál) jubileumot „ül”, megszakítás nélkül tizedszer halmozza el a színház szerelmeseit egy, legfeljebb másfél éve született produkciókkal, 5 nap alatt tizeneggyel. Ezek különlegessége, hogy a függöny legördülését követően mód nyílik a művészek és a közönség közti párbeszédekre.

Seffer Edina, A Vértes Agorája szakmai igazgatója elárulta, az elmúlt, mentes években folyamatos volt a törekvés a Tavaszi Fesztivál újjáélesztésére, a végleges lökést pedig egy sikeres NKA pályázat jelentette 2023-ban. Hangsúlyozta, különleges lesz az idei sorozat, hiszen olyan partnerek csatlakoztak, akik még színesebbé varázsolták a palettát, és a helyszínek változatosságához is hozzájárultak.

Kiss Vendel történész-muzeológus, a Tatabányai Múzeum munkatársa a Faludi-estről osztott meg részleteket, többek között azt, hogy a Faludi Ádám, író-költővel régóta fennálló kapcsolat egy újabb állomása lesz az írói felolvasóest, amely egy rendkívül gazdag életútból szemezget, és amelyen Kakuk Tamás lesz a főszereplő beszélgetőtársa.

Mikolasek Zsófia, a József Attila Könyvtár igazgatója örömének adott hangot, hogy öten, közösen adhatnak tájékoztatást egy együttműködésben megvalósuló fesztiválról. Hozzátette, apait-anyait beleadtak a szervezésbe, hogy egy olyan irodalmi kínálat álljon össze, amelyből eredménnyel válogathat minden korosztály, és amelyben családi program is helyet kap. Mikolasek Zsófia azzal zárt, a legfontosabb, hogy a szervezők EGYÜTT dolgoztak a célért, hogy kilenc napon át a kultúra jelentse a kikapcsolódást Tatabányán.

Megvalósult a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.