Dadabánya – Underground művészeti fesztivál

Az Agora Nonprofit Kft. pályázatot nyújtott be a „Kulturális-művészeti, nemzetiségi és hagyományőrző programok, kezdeményezések, alkotó és befogadó folyamatok a tatabányai helyi közösség fejlesztésének érdekében” című pályázati felhívásra, amelyet nagy örömünkre támogatásra érdemesnek ítéltek.

A TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00672 azonosító számú, Dadabánya Underground Művészeti Fesztivál című pályázatot a Bányászati és Ipari Skanzenben (Tatabánya, Vágóhíd u. 1.) valósítjuk meg.

A projekt az alternatív magaskultúra terjesztését és népszerűsítését tűzte ki célul az ipari és bányászhagyományok fenntartásával, helyi jelentőségének új módszerekkel történő növelésével. A célt az ebben a műfajban alkotó művészek támogatásával kívánjuk elérni azáltal, hogy teret és lehetőséget adunk számukra a megjelenésre. A fesztiválon megtalálható művészeti ágak bővítésének köszönhetően megjelenik a zene, a képzőművészet, az irodalom, a fotó, a videó, a performansz, az akciófestészet. A program sajátos underground kultúrát próbál terjeszteni, miközben felhőtlen szórakozást ígér, valamint speciális formában tiszteleg a bányászhagyományok és az ipari kultúra előtt.

A projekt megvalósítási időszakának kezdő időpontja 2019.04.01. és fizikai befejezésének tervezett napja 2021.01.31-e. A projekt elszámolható összköltsége 3.600.000 Ft, azaz Hárommillió-hatszázezer forint. A támogatás intenzitása a projekt elszámolható összköltségének 100%-a. A támogatást az Európai Szociális Alap biztosítja.

Tájékoztató projekt előrehaladásáról (2020.08.21.)

2019. június 8-án 13 és 24 óra között megvalósult a 2. Dadabánya Underground Művészeti Fesztivál Tatabányán a Bányászati és Ipari Skanzenben (Tatabányai Múzeum).

A fesztivál gerincét a koncertek adták, ezekhez csatlakoztak a társművészeti programok (képzőművészet: élő festés, szabadtéri kiállítás, Olaf Martin fotókiállítása a Kasházban, irodalom: Sopotnik Zoltán József Attila-díjas író kötetlen és felszabadult beszélgetései író társaival). Kísérő programként alkotási lehetőséget biztosítottunk a gyerekeknek. A rendezvényen 700 néző vett részt.

Tájékoztató projekt előrehaladásáról (2021.01.15.)

2020. augusztus 22-én 13 és 24 óra között megvalósult a 3. Dadabánya Underground Művészeti Fesztivál a Bányászati és Ipari Skanzenben (Tatabányai Múzeum).

A fesztivál fő programjai a koncertek voltak, amik ebben az évben két színpadon zajlottak. Az Underground színpadon az alternatív zene jeles képviselői léptek fel, míg az ipari színpadon elektronikus és zajzene volt hallható.

A rendezvényen ismét megjelentek a társművészetek: Sopotnik Zoltán író beszélgetett kötetlenül írókkal, zenészekkel, valamint a művésztelepen Szurcsik József vezetésével festők alkottak. Különleges program volt idén, hogy a képek mellett bányásztörpéket is festettek a művészek. Az alkotásba becsatlakozhattak a nézők is.

A Kasházban John Stekl amerikai fotós Nude ruins című ipari aktfotó kiállítása volt látható, a rendezvény területén pedig kortárs képzőművészek alkotásait lehetett megtekinteni.

A 400 fő érdeklődővel megvalósuló fesztivál házigazdája ismét Réz András esztéta volt.

Tájékoztató projekt előrehaladásáról (2021.01.31.)
A projekt a pályázatban foglaltaknak megfelelően megvalósult és lezárult.

Az Agora Nonprofit Kft. pályázatot nyújtott be „A Tatabányai Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégia keretében támogatást nyert programokhoz, folyamatokhoz kapcsolódó illetve a stratégia megvalósulását elősegítő különálló beruházások” című pályázati felhívásra, amelyet nagy örömünkre támogatásra érdemesnek ítéltek.

A TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2019-00369 azonosító számú, Dadabánya Underground Művészeti Fesztivál – Eszközbeszerzés című pályázatot A Vértes Agorájában (Tatabánya, Szent Borbála tér 1.) valósítjuk meg.

A pályázat lehetőséget biztosít a fesztivál arculatához illeszkedő, az idők során művészeti alkotásokkal díszített és módosított bútorok (székek, asztalok) beszerzésére. A saját bútorok jól illeszkednek majd a fesztivál hangulatához, valamint helyszíni festészeti akciók kíséretében képzőművészek dekorálhatják őket. Ezáltal nem csak a környezet, a fellépők és a résztvevők, hanem a fesztivál kinézete is rácsatlakozik a Dada szellemiségére.

A projekt megvalósítási időszakának kezdő időpontja 2020.02.13. és fizikai befejezésének tervezett napja 2020.09.30-a. A projekt elszámolható összköltsége 1.071.044 Ft, azaz Egymillió-hetvenegyezer-negyvennégy forint. A támogatás intenzitása a projekt elszámolható összköltségének 100%-a. A támogatást az Európai Regionális Fejlesztési Alap biztosítja.

Tájékoztató projekt előrehaladásáról (2020.08.31.)

2020. augusztus 22-én 13:00-24:00 óra között a pályázati forrásból beszerzett eszközök segítségével megvalósult a 3. Dadabánya Underground Művészeti Fesztivál. A fesztivál arculatába illő 12 db asztal, valamint 31-31 db szék színes, vidám megjelenése nagyban hozzájárult a rendezvény hangulatához, továbbá kényelmes pihenési lehetőséget biztosított az érdeklődők számára.

Az új bútorok kiváltották a korábban használt, szokványos sörpadokat és jó alapot képeznek egy saját dadabányás szellemiségű eszközpark és dekoráció kialakításához.

Az eszközbeszerzés során elért technikai és szakmai adottságok fenntarthatósága garantált. Az asztalok és székek állaga, illetve azok megőrzése hosszabb távon megalapozza a további Dadabánya fesztiválok, valamint más kulturális és közösségépítő programok magasabb szakmai színvonalon történő megvalósítását.