Concerto Budapest

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

 

Vannak zenekarok, amelyek koncertjéről kár volna lemaradni, mert egy életre szóló élménnyel lennénk szegényebbek. Ilyen a Concerto Budapest is!
Május 21-én a Filharmónia Magyarországnak köszönhetően egy hamisítatlan Concerto hangversenynek lehetnek részesei az Agorában (vagy online). A kiváló művészek összjátékát ezúttal Takács-Nagy Gábor dirigálja majd, aki mindig szívvel-lélekkel van jelen a színpadon. Az estén közreműködik Giovanni Guzzo hegedűművész. 

Program
Kodály: Színházi nyitány
Goldmark: a-moll hegedűverseny, op. 28.
Farkas Ferenc: Szimfónia

Emlékeztetjük Önöket arra, hogy a koncerten csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőttek, s olyan 18 év alatti gyermekek és fiatalok vehetnek részt, akiket igazoltan védett nagykorú személy kísér. A védettségi igazolványt (amely a személyi igazolvánnyal együtt érvényes), már az épületbe lépve ellenőrzik kollégáink. A védőmaszk viselését belátásukra bízzuk, nem kötelező.

Az élő közvetítés ugyancsak elérhető a Filharmónia Magyarország csatornáin. Az online koncertközvetítés díjtalan!
A szervező műsor-, időpont-, helyszín- és szereplőváltoztatás jogát fenntartja, amelynek függvényében a jegyár is változhat.

Takács-Nagy Gábor

Takács-Nagy Gábor Budapesten született, és nyolcéves korában kezdett hegedülni tanulni. A Liszt Ferenc Zeneakadémia hallgatójaként 1979-ben első díjat nyert a Hubay Jenő Hegedűversenyen, ezután Nathan Milsteinnél tanult. Bartók kamarazenéjét Székely Zoltán irányításával tanulmányozta, aki a Magyar Vonósnégyes vezetője és a zeneszerző legjobb barátja volt, és Bartók neki ajánlotta II. hegedűversenyét.

Takács-Nagy Gábor alapítója és 1975 és 1992 között vezetője volt a nagy elismertségnek örvendő Takács Kvartettnek, amely olyan legendás művészekkel lépett fel, mint Yehudi Menuhin, Solti György, Isaac Stern, Msztyiszlav Rosztropovics vagy Paul Tortelier, és rendszeres vendége volt Szvjatoszlav Richter fesztiváljainak. 1996-ban megalapította a Takács Zongoratriót, amellyel a világon először vette lemezre magyar zeneszerzők, Liszt Ferenc, Lajtha László és Veress Sándor műveit. Takács-Nagyot a magyar zenének, különösen Bartók műveinek az egyik legautentikusabb mai előadójaként tartják számon. 2017 márciusában elnyerte a rangos Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjat.

1998-ban három honfitársával – Tuska Zoltánnal, Papp Sándorral és Perényi Miklóssal – megalapította a Mikrokozmosz Vonósnégyest, amellyel 2008-ban felvették Bartók összes vonósnégyesét. E teljesítményüket a Pizzicato magazin Excellencia-díjjal jutalmazta. 1982 márciusában Liszt-díjat kapott. 2002-ben, magyar elődei hosszú sorának példáját követve, vezényelni kezdett. 2006-ban a Weinberger Kammerorchestra zenei vezetője lett, 2007 augusztusában pedig a Verbier Fesztivál Kamarazenekarának (VFCO) zenei igazgatójává nevezték ki. A VFCO minden nyáron fellép a Verbier Fesztiválon, az év során pedig számos európai és ázsiai nagyvárosban turnéznak. A VFCO keretében Takács-Nagy olyan művészekkel muzsikált együtt, mint Martha Argerich, Joshua Bell, Jean-Yves Thibaudet, Vagyim Repin és Emmanuel Ax. 2001 júniusában jelent meg DVD-felvételük Beethoven II. zongoraversenyéről és Sosztakovics zongorára, trombitára és vonósokra írt versenyművéről Martha Argerich, David Guerrier és a VFCO előadásában. 2010 és 2012 között a MÁV Szimfonikus Zenekarnak volt a zeneigazgatója, és a világon elsőként készített felvételt Karl Jenkins A walesi bárdok c. oratóriumáról. 2011 szeptembere óta az Egyesült Királyság egyik legnevesebb kamarazenekara, a Manchester Camerata zenei igazgatója, 2012-ben pedig a Budapesti Fesztiválzenekar első vendégkarmestere lett. 2013 januárjában kinevezték az Ír Kamarazenekar zeneigazgatójának.

Takács-Nagy Gábor elhivatott és rendkívül keresett kamarazene-tanár, és a Genfi Zeneművészeti Főiskolán a vonósnégyes szak professzora. 2012 júniusában a londoni Királyi Zeneakadémia tiszteletbeli tagjává választották.

Giovanni Guzzo

“Guzzo technikája maga a tökély, az általa megszólaltatott Szymanowski kompozíció egyszerre volt elegáns és magával ragadó. Hatalmas lendülettel hasította a kadenciát és azt kívántam, hogy ne érjen véget az előadás”. Andrew Morris, classicalsource.

A venezuelai születésű Giovanni Guzzo napjaink legsokoldalúbb és generációjának egyik legkarizmatikusabb hegedűse. Szólista, kamarazenész, aki több vezető zenekar élén egyedi és szenvedélyes játékmódjával világszerte lenyűgözi közönségét. A Royal Philharmonic Orchestra szólistájaként történt szenzációs bemutatkozását követően a kritikusok „csodálatosan vonzó” és „ellenállhatatlan” előadásmódját méltatták.

Szüleinek köszönhetően olasz és venezuelai hagyományokon nevelkedett. Giovanni Guzzo a világ vezető szimfonikus zenekaraival és legrangosabb hangversenyközpontjaiban lépett már fel, olyan helyszíneken, mint a londoni Wigmore Hall, a new yorki Lincoln Center, a BBC Promenádok Londonban, a Salzburgi és a Verbier Fesztiválok; olyan világhírű karmesterek társaságában, mint Sir Simon Rattle, Fischer Iván, Semyon Bychkov, Marin Alsop, Herbert Blomstedt, Reinhard Goebel és Juanjo Mena.

A neves francia hegedűművész Maurice Hasson pártfogoltjaként Guzzo elnyerte a Londoni Királyi Zeneakadémia ösztöndíját. Tanulmányait kitűnő eredménnyel végezte és a közelmúltban a legendás intézmény történetének egyik legfiatalabb hegedűprofesszorának neveztek ki.

Lelkes szólistaként és kamarazenészként a zenei élet legnagyobbjaival lépett fel: Joshua Bell, Martha Argerich, Martin Fröst, Perényi Miklós, Daniel Hope, Stephen Hough, Mats Lidstrom, Gerhard Schulz, Takács-Nagy Gábor, Maggini és a Takács Quartet. Számos díjjal jutalmazták tehetségét, angol udvari kitüntetésekben részesült (Her Majesty the Queen’s commendation for Excellence, HRH Princess Alice’s Prize), aranyérmet nyert a Marlow-i Zenei Fesztiválon, megkapta a Londoni Szimfonikusok PROMIS díját. Többször lépett fel az angol királyi család előtt, nemrég a királynőnek játszott a híres „Viotti exBruce” Stradivarin.

Világszerte hatalmas elismerést aratott a Rubicon classicnál a közelmúltban megjelent Ysaye hegedű szonátáinak teljes gyűjteménye, melyet a The Strad és a BBC Music magazinok 5 csillagosra értékeltek, a Guardian pedig „rendkívüli figyelemre méltónak” minősítette.

Rendszeres vendége élő televíziós és rádióműsoroknak, legutóbb a BBC adásában szólaltatta meg Mendelssohn Hegedűversenyét Takács-Nagy Gábor és a Manchester Camerata közreműködésével. Ő a legfiatalabb zenész, akit meghívtak Svájcba a davosi Világgazdasági Fórumra, ahol a világ vezetői és legbefolyásosabb emberei előtt adott hangversenyt.

Giovanni Guzzo az 1759-ben készült Gennaro Gagliano hegedűn játszik, melyet hosszú ideig használhat, T. Baker vonóját pedig J&A Beare ajándékozott neki.

www.giovanniguzzo.com

Concerto Budapest

Magyarország egyik vezető nagyzenekara, történelmi múlttal és a fiatal zenészek dinamizmusával. Nagy ívű és innovatív műsorszerkesztésével, egyéni hangzásával új színt hozott a magyar zeneéletbe. Az elmúlt években számos nemzetközi fesztiválra, Európa, Amerika és a Távol-Kelet rangos koncerttermeibe is meghívást kapott. A Concerto Budapest visszatérő vendégei olyan világhírű művészek, mint Gidon Kremer, Boris Berezovsky, Heinz Holliger, Isabelle Faust, James Galway, Jevgenyij Koroljov. A klasszikus művekből álló repertoárt kortárs zeneművek, gyermek- és ifjúsági programok teszik még színesebbé.

Művészeti vezető
A Concerto Budapest karmestere, művészeti vezetője 2007 óta Keller András, aki szólistaként, koncertmesterként és kamarazenészként is világszerte elismert muzsikus. Az 1987-ben általa alapított Keller Quartet tagja, amely immáron bő negyedszázada tartozik a világ vezető vonósnégyesei közé. A Liszt-díjas, Bartók – Pásztory díjas művész 2016 januárja óta a világ egyik legprominensebb zenei intézményének, a Guildhall Music Schoolnak professzora.

Koncertek
A Zenekar évente több mint hatvan hangversenyt ad Budapest legnagyobb koncerttermeiben: a Zeneakadémián, a Művészetek Palotájában, a Pesti Vigadóban vagy a főváros legújabb, és nyitása óta nagy népszerűségnek örvendő Budapest Music Center hangversenytermében – ez utóbbiban elsősorban kamarazenei darabokat, kortárs műveket, valamint ritkán játszott műveket hallhat a közönség. Az évek során hagyománnyá vált, hogy a zenekar nyaranta szabadtéri koncerteken is fellép. 

A Concerto Budapest külföldön
A Concerto Budapest a magyarországi fellépéseken és sikereken túl – a rendszeres külföldi fellépéseknek köszönhetően – ismert és elismert szereplője a nemzetközi komolyzenei életnek. Az elmúlt években a zenekar sikeres koncertturnékon vett részt Németország és az Egyesült Államok nagyvárosaiban, Franciaországban, Spanyolországban és Kínában, de számos felkérés érkezik további külföldi fellépésekre, mely jól tükrözi a zenekar egyre növekvő külföldi népszerűségét.

Tehetséggondozás
A zenekar vezetője, Keller András a koncerteken, fellépéseken túl fontosnak tartja a tehetséges fiatalok képzését is: világszerte tart mesterkurzusokat, 2012 óta Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kamarazene Műhelyének vezetője, 2014-ben pedig – Concerto Mesteriskola néven – egy szabadegyetemi program-sorozatot indított el, melynek célja, hogy a leendő és gyakorló muzsikusok számára az akadémiai oktatás szükséges és hasznos gyakorlati kiegészítője legyen.

Ifjúsági és gyermekprogramok
A Concerto Budapest – számos más tevékenysége és feladata mellett – fontosnak tartja a zeneszerető fiatalok és a családok megszólítását is: gyermek és ifjúsági sorozatokkal, valamint egy-egy eseményhez kötődő alkalmi ifjúsági koncerttel az egész család számára tartalmas és izgalmas szórakozási lehetőséget kínál. Az egyhetes nyári zenetábor – a zenekar lelkes muzsikusai segítségével – a zene szeretetére tanítja a gyermekeket, és egyúttal segítséget nyújt a zenei pálya iránt érdeklődők hangszerválasztásához. 

A belépőjegyek ára egységesen 4.400 Ft, s kizárólag online vásárolhatók.
2021. május 21.

Részletek

Dátum: 2021.05.21.
Időpont: 19:00 - 20:30
Jegyár: 4400 Forint
Esemény kategória: ,

Helyszín

A Vértes Agorája

Szent Borbála tér 1.
Tatabánya, 2800 Magyarország

+ Google Térkép

Telefon:

06 34 688 100

Visit Venue Website

Emlékeztetjük Önöket arra, hogy a koncerten csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőttek, s olyan 18 év alatti gyermekek és fiatalok vehetnek részt, akiket igazoltan védett nagykorú személy kísér. A védettségi igazolványt (amely a személyi igazolvánnyal együtt érvényes), már az épületbe lépve ellenőrzik kollégáink.

A védőmaszk viselését belátásukra bízzuk, nem kötelező.