„Repülő kezek” | Orosz Zoltán & Horváth Kornél koncertje

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

„Repülő kezek”

Fellépő művészek:

Orosz Zoltán – Artisjus- és eMeRTon-díjas harmonikaművész
Horváth Kornél – Kossuth- és Prima-díjas ütőhangszerművész

 

A két kiváló muzsikus 2008-ban határozta el, hogy e különleges hangszer-összeállítással közönség elé lép.
Zenéjük nehezen sorolható bármely műfaji kategóriába, mivel produkciójukban fellelhetőek a klasszikus, a jazz és a folk zene elemei, igazi XXI. századi zenével varázsolva el a közönséget. Repertoárjukban fontos szerepet kap az improvizáció; hangszeres virtuozitásuk és játékuk dinamikai gazdagsága igazi energiabomba!

 

Orosz Zoltán harmonikaművész hangszerének egyik legsokoldalúbb és legkeresettebb művésze.
A világ számos pontján koncertezett már, Szingapúrtól Szibériáig, Kanadától Indiáig, Skandináviától Amerikáig mindenhol fergeteges sikereket aratva, a legnagyobb koncerttermektől a sportcsarnokokon át a szabadtéri fesztiválok színpadain egyaránt. Hihetetlen virtuozitása rendkívüli zeneiséggel párosul, a közönség rendszeresen “standing ovationnal” ünnepli felejthetetlen koncertjeit, bármely földrészen legyen is az.
Koncertjein a legkülönbözőbb stílusokban mutatja be páratlan tudását, elképesztő árnyalatgazdagságú, szenvedélyes előadásmódja mindannyiszor magával ragadja a közönséget és zenészpartnereit egyaránt. A művész mai napig meghatározónak érzi, hogy 3 éves korában első tanára az édesapja volt, általa ismerkedhetett meg – a szerb határ melletti magyar kisvárosban – Bácsalmáson a magyar népzene mellett a Balkán zenéjének páratlan ritmusaival.
Zenész munkásságát a zenész szakma Artisjus – díjjal, a Magyar Rádió eMeRTon – díjjal ismerte el. 2015-ben Bácsalmás Város Orosz Zoltán harmonikaművésznek a „Bácsalmás Város Díszpolgára“ kitüntető címet adományozta. Az elmúlt évtizedekben a legkülönbözőbb műfajokból számos világhírű előadóművész hívta meg zenész partneréül, a legrangosabb jazz-formációk, világzenei előadóművészek vagy éppen a szibériai szimfonikus zenekarok is keresik szólistaként.

 

Horváth Kornél különleges és egyedi ütéstechnikájának köszönhetően ma a világ egyik legeredetibb
ütőhangszerese. Igazán a Trió Stendhal-lal (1987-1993) lett országosan közismert zenész, a trió tagjaként Dés Lászlóval és Snétberger
Ferenccel értek el ez ideig Magyarországon páratlan sikert. Első jelentős nemzetközi sikerét a 1998-ban a lipcsei jazzfesztiválon aratta a Lantos Zoltán Mirrorworld Quartettel. Azóta folyamatosan turnézik külföldön állandó és alkalmi formációkkal.
2000-től rendszeres meghívásoknak tesz eleget, ahol hazai, európai s az egyesült államokbeli főiskolákon és
egyetemeken tart bemutató előadásokat, workshopokat. Pályafutása során szinte valamennyi neves hazai dzsesszmuzsikus társaságában színpadra lépett, és olyan nemzetközi hírességekkel koncertezett, mit Tommy Campbell, Gabor Dornyei, Tony Lakatos, Randy Brecker, Enver Izmailov, Al Di Meola, Alegre Correa.
Számos rangos fesztiválra kapott meghívást, fellépett több mint 20 európai országban, az Egyesült Államokban,Mexikóban, Indiában és Észak-Afrikában. A művész – zenei munkássága elismeréseként – számos rangos díjjal is büszkélkedhet, köztük a legmagasabb
magyar művészeti kitüntetéssel, a Kossuth-díjjal. Horváth Kornélt 2016-ban a világ legjobb ütőhangszeresévé választották a rangos brit Rhythm zenei magazin szavazásán.

2023. október 21.

Részletek

Dátum: 2023.10.21.
Időpont: 19:00 - 20:30
Jegyár: Minden jegy elkelt
Esemény kategória: ,

Helyszín

A Vértes Agorája

Szent Borbála tér 1.
Tatabánya, 2800 Magyarország

+ Google Térkép

Telefon:

06 34 688 100

Visit Venue Website