Tirpák madonna

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

 

Ráskó Eszter önálló estje

A Dumaszínház társulatában az ivararány markánsan az erősebbik nem felé tendál. Pedig az általános vélekedés és tapasztalat szerint mi nők (a sorokat is fehérnép írja) sokkal többet beszélünk, verbális képességeink – a formális logika és a tudomány mai állása szerint – fejlettebbek a férfiakénál. Joggal merül fel a kérdés: mégis miért ennyire maszkulin műfaj a hazai stand up? A magyarázat talán abban rejlik, hogy a férfiak körmönfont megfogalmazás helyett – a beszédben is – egyenesen a lényegre térnek: kimondják, amit gondolnak, s úgy, ahogyan az a gondolat megszületett. Nincs finomkodás, nincs körülírás. S talán az is hozzátartozik mindehhez, hogy bátrabbak az önirónia terén (is). 

Pedig a műfaj sajátossága – az azonosulásélmény – miatt is nagy szükség van rá, hogy a női nézőpont és logika (sic!) is képviseltessék a színpadon. Így minden olyan dumaszínházi est, amelyen női előadó áll a reflektorfényben: hiánypótló!

Ráskó Eszter önálló estje címéül egy oximoront – “Tirpák madonna” – választott, s ez máris fejlett öniróniát sejtet, s a Dumaszínház honlapján olvasható jellemzés az azonosulásélményt is előre vetíti:

Pszichológus, szexuálpszichológus, HR manager, Szabolcs megye önjelölt üdvöskéje, megrögzött élménykereső, enyhén nárcisztikus és szociálisan túl kompatibilis személy. Stresszhelyzetben számos esetben mutatja Tourette szindróma jeleit (vagyunk így ezzel egy páran – a szerk.), gátlástalansággal vegyes figyelmetlensége gyakran sodorja olyan helyzetekbe, amelyekből csak órákig tartó smsezéssel tudja kivágni magát. A szinti pop, a trash és Phil Collins megrögzött rajongója, a társas interakciók szibillája, illetve a birtokos jelzős szószerkezetek ásza. Általában ő mondja, hogy rablótámadás, mert az ő hangja mélyebb. 

Belépőjegyek elővételben a tatabányai Líra Könyvesboltban (Fő tér 20/A) és online vásárolhatók.
Vízszintes 1-4. sor 4.400 Ft
Vízszintes 5-8. sor 3.590 Ft
Emelkedő 1-4. sor 4.400 Ft
Emelkedő 5-10. sor 3.590 Ft
2022. november 24.

Részletek

Dátum: 2022.11.24.
Időpont: 19:00 - 20:30
Jegyár: 3590 Ft-tól
Esemény kategória:
Esemény címkék:

Helyszín

A Vértes Agorája

Szent Borbála tér 1.
Tatabánya, 2800 Magyarország

+ Google Térkép

Telefon:

06 34 688 100

Visit Venue Website