Vidéki Élet!

Vidéki Élet!

A Vértes Agorája térségi munkája 2012-ben kezdődött. Az elmúlt években Gyermely, Héreg, Környe, Szárliget, Szomor, Tarján, Várgesztes, Vértessomló és Vértesszőlős községekben számos közösségi- és kulturális program, képzés létrejöttében töltötte be a katalizátor szerepét az Agora szakmai stábja.

A közös – partnerségen alapuló – munka során betekintést nyertünk az érintett települések, valamint az ott élők mindennapjaiba. Számos hagyományokon alapuló – a helyi sajátosságoktól egyedi – értéket láttunk, amelyek népszerűsítésre érdemesek a települések határain túl is.

A bemutatáshoz olyan formát kerestünk, amelynek segítségével közvetlenül mutathatjuk be a helyi értékeket. A választás a virtuális felületeinken megjelenő rövid – elsősorban – videós bejegyzésekre esett. Ezeket a bejegyzéseket felkészült és lelkes, de amatőr fiatalok készítik.

 A „Vidéki Élet!” elnevezésű projekt mind a 9 település életébe betekintést nyújt, oly’ módon, hogy bemutat 1-1 hagyományos rendezvényt, különleges helyszínt, látványosságot, inspiráló közösséget és olyan embereket, akik egyedi portékákat kínálnak: legyenek azok fazekasmunkák, vagy biozöldségek.

Mert valljuk be! Hányszor, de hányszor utaztunk keresztül ezeken a településeken, s pontosan tudjuk például azt, hogy Gyermely végében milyen veszélyeket rejt az éles kanyarral terhelt meredek emelkedő. Feltettük a kérdést magunknak: vajon ismerjük-e a Gyermelyi Lángoskocsit, amit 2004 óta üzemeltetnek családi vállalkozásban, s ízleltük-e az ott kapható lángost, amely kizárólag gyermelyi alapanyagokból készül?!

A „Vidéki Élet!” projekt célja, hogy bemutassa ezeket az értékeket, vágyat ébresszen arra, hogy személyesen is megismerjük a szűkebb-tágabb környezetünket.

A virtuális világnak, a közösségi oldalaknak köszönhetően közelebb érezzük magunkat egymáshoz. Kövessék figyelemmel és szeressék a „Vidéki Élet” posztjait!

Tatabánya és térsége a közösségi oldalon:
https://www.facebook.com/tatabanyaestersege/
Honlapunkon: https://avertesagoraja.hu/blog/tag/kisterseg/